Tehran- Dua orang ulama besar mazhab Sunni Iran baru-baru ini dihukum gantung oleh pemerintah negeri Mullah yang menganut mazhab Syiah itu. Kedu-duanya dihukum dengan tuduhan kesalahan "menentang dan memusuhi" gerakan Revolusi Islam/Syiah Iran.
Harian Mesir berbahasa Arab al-Jumhuriyyah (9/4) melaporkan, kedua ulama tersebut adalah Mawlaya Khalilullah Zari dan Hafizh Shalahuddin Sayyidi. Mereka digantung secara terbuka di kawasan tempat tinggal mereka, di pekan Sistan, wilayah Zahdan, sekitar seminggu lalu.
Selain tuduhan permusuhan terhadap gerakan Revolusi Islam/Syiah Iran, keduanya juga dituduh merencanakan gerakan makar. Pihak keamanan Iran mendapati beberapa pucuk senjata di rumah kedua ulama tersebut.
Gabenor Zahdan, Ismail Ahmadi mengatakan, di kawasan Sistan yang terletak di wilayah Timur Iran tersebut memang kerap ada aktiviti pemisah dan pengganas. (jmr/L2 Cairo)
0 comments:
Post a Comment