Monday, May 25, 2009

1/3 Penduduk Israel Berpindah Jika Nuklear IRAN Berjaya

Dalam sebuah undian suara tentang teknologi nuklear Iran yang diadakan oleh sebuah stesenn radio militer Israel pada Jumaat (232/5) lalu, didapati hasilnya sepertiga penduduk negeri Zionis itu akan hijrah keluar Israel jika Iran berhasil mencapai teknologi nuklear.

Sementara itu, bancian suara lain yang dilakukan oleh Pusat Studi Iran di Universiti Tel Aviv, Israel, menegaskan bahawa lebih separuh rakyat Israel menyokong tindakan pemerintahan Israel yang akan menyerang Iran.

Bancian itu juga menambahkan, 81 % warga Israel merasa khuatir akan keberhasilan negeri Mullah itu mencapai teknologi nuklear. Pasalnya, jika Iran telah berhasil menguasai teknologi atom itu, dikhuatirkan akan digunakan untuk "menghilangkan Israel dari peta dunia".

Selain itu, majoriti penduduk Isarel juga merasa pesimis atas opsi dialog yang akan diadakan Presiden Amerika Barack Obama berkaitan nuklear Iran. 53 % suara bahkan menegaskan opsi dialog akan menemui jalan buntu.

Dengan segala pencapaian teknologi yang kini telah berhasil diraihnya, Iran tak mustahil menjadi kekuatan yang ditakuti oleh Israel, bahkan oleh negara-negara Arab di kawasan Timur Tengah. (L2/aba)

sumber

1 comment:

malaysia baru said...

Negara2 Islam lain...sibuk buat apa?