Thursday, May 7, 2009

KARISMA Jordan capai objektif


JORDAN : Karisma (Karnival Sukan Mahasiswa Malaysia) di Jordan berjalan dengan sangat lancar pada 30April- 2 Mei yang lalu.. Penglibatan seramai lebih kurang 300 mahasiswa dari setiap mantiqah di Jordan iaitu Irbid, Mu'tah, Mafraq serta Amman memeriahkan suasana gelanggang Universiti Mu'tah serta Kompleks Sukan Amir Faisal bin Hussein di Karak minggu lalu..

Jumlah Pungutan Pingat KARISMA 2009

Jumlah

Gangsa

Perak

Emas

Mantiqah

12

4

3

5

Irbid

8

-

5

3

Mu'tah

4

4

-

-

Mafraq

-

-

-

-

AmmanDengan mempertandingkan 4 permainan iaitu bola jaring, bola sepak, badminton serta pingpong, mantiqah Irbid telah mengaut 12pingat, diikuti pula Mu'tah dengan 8 pingat, kemudian mantiqah Mafraq dengan 4 pingat serta Amman yang tidak miliki sebarang pingat.
Namun, bukan kemenangan menjadi objektif utama, tetapi ingin menerapkan hubungan silaturrahim dalam diri setiap mahasiswa Jordan khasnya. Itulah yang menjadi tema Karisma kali ini, iaitu "Saya Datang Kerana UKhwah", serta lagu tema Karisma Bersatu nyanyian Raihan.


Ditambah pula dengan warna tema bagi setiap mantiqah, dan dimaklumkan agar meletakkan logo tersebut di imej yahoo messenger masing-masing sebagai semangat untuk mantiqah masing-masing serta menyokong pihak penganjur dengan tema yang diberikan. Tujuan tema ini bukanlah hanya ukhwah sesama mantiqah sahaja, tetapi dengan mantiqah luar juga.

Ini ditunjukkan apabila wakil-wakil atlet dari mantiqah luar yang tiba di Mu'tah, sahabat-sahabat Mu'tah melayan mereka begitu baik sekali dan makanan yang enak-enak, serta tempat tinggal yang selesa. Program kali ini sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada seluruh mahasiswa Jordan terutama tentang kepentingan dan manisnya ukhwah serta ukhwah di dalam permainan ataupun bermain dalam ukhwah.. Semoga kita bukan hanya menyahut seruan tema kali ini, sebaliknya diharapkan ukhwah ini berterusan sehingga bila-bila.

Tahniah buat semua atlet-atlet yang telah berjaya pergi dan pulang dengan ukhwah. Tidak lupa juga kepada yang bukan atlet tetapi tidak henti-henti mendoakan para atlet kita.

1 comment:

RADIOKITA said...

Assalamualaikum semua..

Jika ada waktu terluang dan berkesudian dijemput ke website RADIOKITA (internet radio) yang berkonsepkan Berhibur Sambil Berdakwah..

Kami mengalu-alukan sebarang pendapat dan cadangan...
http://malaysiaexpress.net/radiokita.html

kami menantikan usulan anda atau sebarang komen yang membina..