Tuesday, June 23, 2009

Shah Rukh Khan Dituduh Hina Nabi Muhammad

Shahrukh Khan
Shahrukh Khan
Sebuah pesantren Islam di India telah mengeluarkan fatwa penentangan terhadap bintang Bollywood terkenal Shahrukh Khan yang diduga telah membuat komentar yang menghina Islam dan Nabi Muhammad. Bahkan atas komentarnya itu para pemuka agama Islam menolak untuk menerima klarifikasi dari bintang Bollywood tersebut.

Sebelumnya Sharukh Khan yang banyak digilai para wanita ini dalam sebuah wawancara di sebuah majalah mengatakan bahawa Nabi Muhammad SAW merupakan salah seorang tokoh yang paling tidak berkesan sepanjang sejarah, sejajar dengan Adolf Hitler dan Winston Churchill. Namun dirinya menolak tulisan yang ada di majalah tersebut dan mengatakan bahawa wartawan majalah yang mewawancarai dirinya telah 'salah petik'.

"Seseorang yang membuat ucapan seperti Shakhrukh Khan itu adalah kafir dan keluar dari Islam," kata Fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Muhammad Shoib Raza Qadri dan Mufti Mutiur Rahman dari pesantren Darul Ulum Mazharil Islam. "Dalam sebuah negara Islam, seseorang yang membuat komentar seperti itu dia harus mempertanggung jawabkannya dengan dibunuh," Pernikahannya tidak sah dan status keIslamannya menjadi batal alias Kafir serta dia tidak boleh dikubur di perkuburan kaum Muslimin. Orang seperti itu mesti segera bertaubat dan meminta maaf untuk kembali ke dalam Islam," kata fatwa tersebut.

Shahrukh Khan dengan tegas menolak komentar yang ada di majalah yang memuat wawancaranya itu dengan beralasan majalah tersebut salah petik.

Minggu lalu, sebuah kes kriminal telah didaftarkan di Mumbai untuk melawan Shahrukh Khan dan majalah yang mempublikasikan wawancaranya dibawah UU penghinaan terhadap agama dan pelanggaran terhadap kepentingan umum dari UU hukum pidana India.

Namun fatwa terhadap Shahrukh Khan yang dikeluarkan oleh ulama dari pesantren Darul Ulum Mazharil Islam tersebut ditentang oleh ulama lain. Juru bicara lembaga Darul Ulum Deoband Ashraf Usmani mengatakan bahawa "mereka tidak mempunyai rencana untuk mengeluarkan fatwa seperti itu. Fatwa yang dikeluarkan terhadap Shahrukh Khan tidak signifikan."

Ulama lain yang bernama Maulana Yasin Misbahi mengatakan bahwa," Fatwa tidak boleh dikeluarkan hanya berdasarkan laporan dari media."

Sedangkan juru bicara Jamiat Ulama India - Maulana Abdul Hamid Noamani Echoed mengatakan,"Ketika Khan mengatakan bahawa dirinya tidak pernah berkata seperti itu, maka fatwa apa yang harus dikeluarkan untuk dirinya?"

Shahrukh Khan sendiri meskipun beragama Islam namun dirinya beristeri seorang musyrik Hindu, dia terkenal di Indonesia setelah filmnya yang berjudul Kuch Kuch Hota Hai menjadi box office di bioskop-bioskop Indonesia.(fq/thehindu)

sumber

2 comments:

kucean said...

kesian nye orang malaysia sbb biarkan je KM melaka bagi gelaran datuk kat spesies berbulu lebat like this guy.. wake up malaysia's muslim..!!!!

saiful said...

majalah "Time'n Style Luxur' ni terbitan UK. Majalah ini telah pun memperbetulkan kesalahan taip mereka dan memohon maaf di seluruh akhbar di India.


Time'n Style Luxur' of UK published following question and answer of SRK in there magazine:

Question: "According to you who is the most impressive figure in history?
Answer: 'There are lots of them, some negative ones like Hitler, then Napoleon, Winston Churchill and if I can call it history, then Prophet Mohammed and from recent time - Nelson Mandela. And there are the nice ones like Gandhiji and Mother Teresa.'"

Next day the magazine published correction as follows:

''There are lots of them, some negative ones like Hitler. Then Napoleon, Winston Churchill were impressive. If I can call it history, then most impressive positive figure is Prophet Mohammed. And from recent time - there are nice ones like Nelson Mandela, Gandhiji and Mother Teresa''.

Namun ,kesannya telah berlaku. Laporan polis telah di buat terhadap SRK .Beberapa ulama/mulah di India mengambil kesempatan kerana ketiadaan Srk di India ketika ini kerana beliau berada di Amerika untuk pengambaran filem untuk mengeluarkan pelbagai fatwa terhadapnya. ulama-ulama ini telah termakan perangkap majalah ini.

saya tak tahu samaada majalah ini sengaja @ tidak dlm kesilapan ini kerana mereka seharusnya menyedari bahawa SRK adalah satu-satunya selebriti islam yg pengaruhnya melampaui sempadan bahasa dan negara,dr asia ke africa, dr eropah hingga ke Afrika dan isu mengenai nabi adalah satu perkara besar.

mungkin juga majalah ini ingin melihat bagaimana umat islam melatah dlm hal ini dan dengan tindakan ulama2 di India, kalau betul inilah tujuannya ,ternyata mereka berjaya. mujurlah ada ramai juga ulama di India yg matang pemikirannya dan tidak bertindak terburu-buru menjatuhkan fatwa. Sebaliknya,mereka membela SRK dlm isu ini.

sedarlah, sahabat-sahabat akan bahaya fitnah ini .sebab itu ALLAH telah meletakkan dosa fitnah ini lebih besar dr membunuh seperti yg terdapat dlm surah al -baqarah. Sampaikan kpd kwn-kwn tentang isu yg sebenarnya. Bagi yg telah terlanjur di atas, ingat bahawa dosa fitnah ini dosa dgn manusia. siasat dulu hujung pangkal sesuatu berita.

kalau dgn Ali rustam , masih boleh lg pergi minta maaf kat melaka, dgn SRK , nun jauh di sana....