Wednesday, August 26, 2009

Ramadhan- Muslim AS Terpaksa Sewa Kuil Yahudi

Ledakan penduduk umat Islam di Amerika Syarikat telah menyebabkan terjadinya kekurangan atas keperluan umat Islam terhadap masjid dan ruangan khusus untuk melaksanakan solat, yang akhirnya memaksa umat Islam AS menyewa sinagog-sinagog (rumah ibadat) Yahudi untuk dijadikan tempat solat selama bulan suci Ramadhan ini.

Di Reston Virginia sebuah sinagog telah dibuka bagi umat Islam yang akan melaksanakan solat selama bulan Ramadhan khususnya solat tarawih, menurut akhbar Washington Post. Ruangan tambahan bagi umat Islam untuk melaksanakan solat sangat diperlukan untuk menampung banyaknya umat Islam yang ingin melaksanakan sholat.

"Sama seperti anda yang memiliki bulan suci seperti Paskah Kristian, atau umat Yahudi dengan Hanukkah, kami umat Islam memiliki bulan suci yang kami sebut bulan Ramadhan," kata Imam Johari Abdul Malik direktur pada masjid Dar Al-Hijrah di gereja Falls kepada Washington Post.

Dengan Perkiraan jumlah Muslim di Amerika berkisar antara 2.5 dan 7 juta, populasi umat Islam telah meningkat dua kali ganda sejak tahun 1990 berdasarkan sebuah skajian di Trinity College, yang menjadi tentangan bagi umat Islam untuk mampu membangun masjid yang cukup besar untuk memenuhi keperluan umat Islam AS dalam persoalan ibadah solat.

Jemaah Yahudi wilayah utara Virginia pernah sangat tergantung kepada ruangan yang ada di sebuah gereja Katolik sebelum Sinagog mereka dibangun. Rabbi Robert Nosanchuk mencatat bahawa "Nabi Yesaya mengatakan bahwa rumah-rumah kita akan menjadi tempat ibadah semua orang. Sekarang, saya tidak tahu jika nabi Yesaya boleh membayangkan bahawa saat ini sinagog telah menjadi tempat ibadah umat Islam selama bulan Ramadhan, namun idea dasarnya berasal dari perkataan Nabi Yesaya tersebut."

Umat Islam dilarang membungakan wang, sehingga sebahagian besar jemaah umat Islam menghabiskan waktu bertahun-tahun untuk mengumpulkan sejumlah wang dalam bentuk tunai untuk menghindari adanya pembungaan wang di bank - yang diperlukan untuk membangun sebuah masjid, meskipun sebuah bangunan masjid di pinggiran Virginia harus kepenuhan setelah beberapa minit dibuka untuk para jemaah dan terpaksa menyewa ruang tambahan untuk memenuhi keperluan bertambahnya jemaah.

Masjid yang dapat menampung 4000 jemaah seperti masjid Adams di Herndon telah mengalami peningkatan 13 kali ganda sejak tahun 2000 lalu, dan sampai sekarang belum mampu membangun ruangan tambahan dengan cepat secepat pertumbuhan jemaah masjidnya.

Ruangan hotel, dewan pernikahan dan dua sinagog telah disewa untuk memuatkan umat Islam yang akan melaksanakan solat Jumaat.

Jamaah masjid Dar al-Hijrah yang dapat menampung 2000 orang terpaksa berpindah ke tempat lain untuk melaksanakan solat kerana keterbatasan ruang.(fq/aby)

sumber

1 comment:

AinNur Raudhah said...

dunia ahir zaman.
alhamdulillah, bertambah jumlah muslim.