Thursday, March 4, 2010

Bantuan mula tiba di Chile


SANTIAGO 3 Mac - Bantuan dari negara-negara jiran Amerika Latin mula tiba di Chile semalam, selepas Presiden Michelle Bachelet merayu bantuan dalam menghadapi kemusnahan bencana gempa bumi kuat yang mengorbankan lebih 700 nyawa.

Lapangan terbang Santiago yang musnah, menyaksikan kemasukan pertama bekalan dari rantau tersebut sejak rayuan rasmi Bachelet, meliputi bekalan bantuan seperti jambatan bergerak, hospital sementara, telefon satelit, penjana elektrik dan sistem pembersihan air.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton yang melawat, turut membawa 20 telefon satelit serta seorang juruteknik, manakala sebuah pesawat tentera Argentina dilihat memunggah peralatan serta barangan hospital, sementara bagi merawat mangsa gempa bumi berukuran 8.8 pada skala Richter yang menggegar selatan bahagian tengah Chile Sabtu lalu.

Presiden Alan Garcia dari Peru, jiran Chile di utara yang mengalami ketegangan hubungan antara kedua-dua negara sejak beberapa tahun lalu berhubung isu perdagangan serta pertelingkahan sempadan, dilapor berada di Santiago bagi menggambarkan perpaduan dan mengawasi sendiri penghantaran 30 tan bantuan kemanusiaan.

"Kami membawa mesej persaudaraan dan perpaduan," kata Garcia dalam satu ucapannya di lapangan terbang sambil menyatakan bahawa Peru juga pernah menjadi mangsa gempa bumi serta bencana-bencana alam lain.

Menurut Presiden itu, Lima menghantar sebuah hospital sementara, kakitangan perubatan dan bekalan lain seperti khemah dan selimut bagi disalurkan kepada beratus-ratus ribu mangsa gempa bumi yang hilang tempat tinggal.

Bolivia mengumumkan, pihaknya menghantar 40 tan bantuan kemanusiaan serta 40,000 liter air minuman yang telah pun tiba di Chile.

Duta Chile di Cuba, Gabriel Gaspar berkata, Havana telah berjanji untuk menghantar pasukan perubatan yang terdiri daripada 27 kakitangan.

Sementara bantuan dari negara-negara jiran terus memasuki Chile, beribu-ribu tentera tambahan ditempatkan di seluruh negara itu semalam bagi mengawal pencuri serta proses pengagihan bantuan kepada mangsa yang terdesak.

"Kumpulan samseng kini menguasai bandar. Kami tidak lagi takut kepada gempa bumi, tetapi gerun terhadap penjenayah," kata Datuk Bandar Hualpen, Marcelo Rivera. - AFP

Sumber

1 comment:

joegrimjow said...

harap2 bantuan yg diberi dah sampai kepada yg terbabit