Monday, March 8, 2010

IRAQ dihujani bom mortar

BAGHDAD 7 Mac – Gelombang pengeboman dan serangan mortar yang menggegarkan Iraq hari ini meragut sekurang-kurangnya 24 nyawa pada hari berlangsungnya pilihan raya umum kedua negara ini selepas tentera penceroboh Amerika Syarikat (AS) menggulingkan Saddam Hussein tujuh tahun lalu.

Berpuluh-puluh serangan mortar menghujani Baghdad tidak lama selepas pusat pengundian dibuka untuk pilihan raya yang sebelum ini diancam untuk disabotaj al-Qaeda, demikian menurut pegawai keselamatan.

Fallujah, Baquba, Samarra dan beberapa bandar di seluruh negara turut diserang dengan mortar atau bom, kebanyakannya meletup dekat pusat pengundian.

Namun serangan paling banyak meragut nyawa berlaku di ibu negara Iraq, Baghdad.
Letupan kuat merobohkan bangunan kediaman, membunuh 12 orang dan mencederakan lapan yang lain, diikuti dengan letupan kedua yang mengorbankan empat lagi mangsa dengan lapan dilaporkan cedera apabila sebuah lagi bangunan diserang dengan menggunakan dinamit.

Pegawai berkata, empat lagi maut akibat serangan mortar manakala baki empat yang lain terbunuh dalam beberapa serangan bom yang turut mencederakan sejumlah 40 orang.

Serangan berlaku walaupun operasi kawalan keselamatan diperketat untuk pilihan raya hari ini, dengan kehadiran 200,000 anggota polis dan tentera dikerahkan di Baghdad sahaja.

Perdana Menteri, Nuri al-Maliki menyifatkan serangan sebagai ‘bunyi bising untuk menakutkan orang ramai tetapi rakyat Iraq adalah golongan yang sukakan cabaran dan ini tidak akan menjejaskan moral mereka’.

Maliki mengundi dalam ‘Zon Hijau’ Baghdad yang dikawal ketat yang turut berdepan beberapa serangan mortar pagi tadi.

Abu Adel, 57, seorang pesara yang menjadi rakyat Iraq pertama menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi di pusat pengundian Omar al-Mokhtar di tengah Baghdad, bersetuju dengan Maliki.

“Menjadi satu kewajipan untuk turut serta dalam proses demokratik,” katanya lagi.
Puak Sunah dijangka keluar mengundi beramai-ramai di pusat-pusat pengundian, keadaan berbeza berbanding tahun 2005 yang mana pilihan raya diboikot sebagai protes kepada kebangkitan kuasa majoriti puak Syiah.

Boikot itu merumitkan lagi jurang berpuak dan meningkatkan ketegangan yang seterusnya membawa korban kepada berpuluh-puluh ribu nyawa selepas pencerobohan AS pada 2003 dan hanya dapat diredakan sejak dua tahun lalu. – AFP

Sumber

1 comment:

joegrimjow said...

xkanlah doa je kite mampu beri
sihh~~