Friday, October 22, 2010

550 Unit Petempatan Yahudi Siap

KARMEI TZUR, Tebing Barat 21 Okt. - Pendatang haram Yahudi mula menyambung semua pembinaan penempatan haram baru Yahudi di Tebing Barat dengan kira-kira 550 buah rumah sudah siap dibina dalam masa tiga minggu, lebih empat kali lebih pantas berbanding dua tahun lalu.

Ia merupakan satu langkah yang luar biasa sejak kerajaan rejim Zionis Israel menarik semula pembekuan pembinaan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat.

Kebanyakan rumah tersebut didirikan di kawasan yang bakal menjadi sebahagian negara Palestin, satu trend yang boleh memusnahkan rundingan damai langsung Palestin-Israel tajaan Amerika Syarikat.

Menurut pengiraan Associated Press, sebanyak 600 hingga 700 rumah baru didirikan di tanah penduduk Palestin yang diceroboh di Tebing Barat sejak 26 September lalu, apabila Israel menarik balik tempoh pembekuan selama 10 bulan ke atas pembinaan penempatan haram baru.

"Ia merupakan satu amaran berbahaya dan merupakan petunjuk bahawa Israel tidak serius mengenai proses damai yang sepatutnya menamatkan pendudukan haram," kata jurucakap Presiden Palestin, Presiden Mahmoud Abbas di Tebing Barat.

Palestin mengugut untuk menarik diri jika pembekuan pembinaan itu tidak dilanjutkan. - AP

sumber

No comments: