KHARTOUM 19 Dis. - Lebih 12,000 penduduk terpaksa lari meninggalkan tempat tinggal mereka dan memenuhi kem perlindungan yang telah pun padat, apabila tentera Sudan dan kumpulan pemberontak Darfur bertempur, menurut pasukan pengaman hari ini.
Tentera Sudan dan kumpulan pemberontak di Khor Abeche yang terletak di Selatan Sudan telah tiga kali bertempur bulan ini, sekali gus menerima kritikan hebat dari PBB-Kesatuan Afrika di Darfur (UNAMID).
"Pasukan pengaman mendapati lebih 12,000 orang awam membanjiri kem Shangil Tobaya dan Zam Zam di El Fasher, Selatan Darfur sedangkan ia telah padat," kata UNAMID dalam satu kenyataan.
Tentera Sudan sejak minggu lalu telah melancarkan serangan terhadap anggota Gerakan Pembebasan Sudan yang setia dengan pemimpin mereka, Minni Arcua Minnawi, kata pasukan pengaman UNAMID. - REUTERS
0 comments:
Post a Comment