Tuesday, February 8, 2011

Polis MESIR Berbalas Tembakan 2 Jam

Pihak keamanan Mesir diserang oleh sekelompok orang pada Isnin (7/2) yang diidentifikasi oleh saksi mata sebagai kelompok Islam radikal Takfir Wal-Hijrah, mencederakan seorang perwira dan seorang warga umum.

Pegawai keamanan mengatakan kepada Ma'an bahawa serangan itu dilancarkan kepada pasukan yang beroperasi di lingkungan Ahrash kota Rafah, dengan beberapa tembakan RGP dalam apa yang dikatakan oleh saksi mata menjadi sebuah pertempuran selama dua jam.

Menurut pegawai tempatan, anggota kelompok yang sama telah menculik tiga pegawai polis Mesir dari Dahaqliya pada hari Jumaat lalu, pada saat kereta peronda meninggalkan distrik Al-Arish untuk membuat rondaan.

Mesir telah memperketat keamanan di perbatasan setelah pergaduhan dengan suku Badwi di wilayah tersebut pada minggu pertama protes massa di kota-kota Mesir yang menuntut pengusiran presiden Husni Mubarak.

Saksi mata mengatakan, mereka mengakui beberapa penyerang, yang diidentifikasi sebagai gerakan Takfir Wal-Hijrah.(fq/mna)

sumber

0 comments: