Monday, September 19, 2011

MESIR Tak Akan Sentuh Perjanjian Camp David

Perjanjian perdamaian tahun 1979 antara Israel dan Mesir, Camp David, tak tersentuh/untouchables, kata calon presiden Mesir Amr Moussa.

Pada Sabtu llau (17/9) pejabat berita Mesir lMENA, mengutip pernyataan Moussa yang mengatakan kepada akhbar Kuwait Al-Jarida bahawa "perjanjian tersebut telah menjadi catatan sejarah."

Namun dalam laporan awal bulan ini, Moussa mengatakan perjanjian perdamaian Camp David dapat diamandemen keraa itu perjanjian tersebut "bukan kitab suci Al-Quran mahupun Alkitab."

Pernyataan ini datang di tengah seruan untuk mengamandemen perjanjian, yang beberapa pengamat percaya bahawa perjanjian tersebut tidak menguntungkan kepentingan Mesir.

Baru-baru ini, hubungan antara Mesir dan Israel menjadi tegang setelah enam petugas keamanan Mesir terbunuh dalam serangan Israel di dekat perbatasan pada tanggal 18 Ogos lalu.

Perjanjian Camp David mengakhiri keadaan perang antara kedua negara, tetapi sebahagian besar dari semenanjung Sinai tanpa keamanan yang memadai untuk menjaga kestabilan.

Menurut perjanjian tersebut, semenanjung dibahagi menjadi beberapa bagian yaitu A, B dan C. Hal ini memungkinkan hanya sejumlah polis bersenjata secara terbatas untuk melindungi bahagian C, yang berdekatan dengan Israel.(fq/amay)

sumber

0 comments: