Monday, September 26, 2011

PALESTIN - Hamas Mahu Negara Berdaulat

Perdana Menteri Palestin di Gaza Ismail Haniyyah mengatakan bahawa rakyat Palestin menginginkan negara Palestin berdaulat penuh yang tidak mengorbankan konstanta nasional dan hak-hak atasnya serta hak kembali bagi jutaan pelarian Palestin ke tanah air mereka.

Dia mengatakan kepada wartawan setelah solat Jumaat lalu bahawa ia menentang Palestin mengemis bagi terbentuknya sebuah negara, menambahkan bahawa pertimbangan-pertimbangan PBB tentang pemberian sebuah negara Palestin justru melanggar maruah rakyat Palestin.

Rakyat Palestin tidak mengemis sebuah negara, Haniyah mengatakan, menambahkan kenegaraan mesti direbut dan tidak dengan memohon. "Negara tidak diciptakan oleh resolusi PBB melainkan dibebaskan kemudian didirikan," jelasnya.

Perdana menteri Hamas ini juga mengkritik proposal dari Presiden Prancis Nicolas Sarkozy untuk memberikan status Palestin hanya sebagai pengamat di PBB selama satu tahun sebagai masa transisi, menggambarkan hal itu sebagai usaha untuk menghindari hak-hak rakyat Palestin.(fq/pic)

sumber

1 comment:

abu idris said...


arrayah.info
- Kemerdekaan Hakiki dan Pembebasan Palestin Hanya Dengan Negara Islam Global iaitu Daulah Khilafah Islamiyah