Tuesday, April 16, 2013

MALAYSIA - Beza DAP dan MCA


DAP – Democratic Action Party
 
Tubuh 1966. Sejak penubuhan ramai Melayu dan India menyertainya sehingga Daeng Ibrahim terpilih selaku Naib Pengerusi pertama dan bertanding di Grik, Perak. Antara tokoh-tokoh Melayu lain yang pernah bertanding atas tiket DAP iaitu Ibrahim Singgeh (Tapah), Salleh Nakhoda Hitam (Buntong, Ipoh), Ahmad Md Nor yang merupakan bekas presiden Cuepac (Pulau Pinang), Ahmad Ton (Johor), Fadzlan Yahya (Pasir Bedamar, Perak) dan ramai lagi. 

Jumlah calon-calon Melayu yang pernah bertanding atas tiket DAP untuk Parlimen dan Dewan Negeri sejak pertubuhannya melebihi 50 orang. Kini, 25% ahli DAP terdiri daripada kaum Melayu, India dan lain-lain. Walaupun peratusnya rendah, namun jauh lebih ramai daripada parti MCA. DAP adalah parti pelbagai kaum. 

MCA – Malaysian Chinese Association ditubuhkan pada 1951 TIDAK PERNAH membenarkan orang Melayu atau mana-mana bangsa lain selain dari masyarakat Tionghua (Cina) menjadi ahlinya jauh sekali membenarkan mereka (Melayu dan kaum lain) bertanding atas tiket MCA tetapi sebaliknya setiap Pilihan Raya sejak 1955 sehingga sekarang (12 Pilihan Raya Umum), calon-calon MCA hanya menang di kawasan-kawasan di mana majority pengundi adalah Melayu. Ini membuktikan MCA melalui UMNO selama ini telah berjaya memperalat dan memperbodohkan pengundi-pengundi Melayu khasnya pengundi-pengundi di kampong-kampung. 

1 comment:

Konglee Peng said...

Saudara-saudara dan Saudari-saudari Yang Di Hormati

Bahawa MCA Gombak pegurusi YIP KUM FOOK dan anaknya Yip Jiun Hann (Permuda MCA Gombak) bukan sahaja menggunakan kuasanya menghisap wang KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. Tetapi lebih dahsyat, ialah menipu wanita-wanita dan merosakan keluarga orang lain. Mereka sebenar-benarnya orang yang jahat dan tak bermoral

Saya mengemukakan kesal yang benar ini, tujuan ialah harap orang ramai, khasnya wanita dapat mengambil perhatian supaya jangan terjerat oleh manis-manis mulutnya akhir akan meninpa kerugian dan kesakitan yang besar