Wednesday, May 1, 2013

PM SYRIA Hampir TerbunuhDamsyik: Perdana Menteri Syria, Wael al-Halqi dipercayai menjadi sasaran bunuh selepas sebutir bom meletup dekat konvoinya dalam serangan terbaru menyasarkan pegawai kanan kerajaan pimpinan Presiden Bashar al-Assad.
Bagaimanapun, enam orang terbunuh dalam serangan itu, lapor pertubuhan Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia.

Seorang pegawai kerajaan Syria berkata, satu bahan letupan diletak di bawah kenderaan yang sudah diletak di kawasan berkenaan dan diletupkan sebaik konvoi Halqi lalu.

Disember lalu, serangan bom mencederakan Menteri Dalam Negeri Syria, Mohammed al-Shaar.

Halqi tak pegang kuasa

Halqi tidak memegang kuasa besar tetapi serangan itu menunjukkan pemberontak semakin berupaya menyerang simbol kuasa Bashar.

Konflik di Syria lebih dua tahun lalu sudah mengorbankan 70,000 nyawa, lapor Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Serangan berlaku di kawasan kawalan keselamatan ketat, Mazzeh dan kira-kira 100 meter dari kediaman duta Switzerland.

Seorang pegawai kerajaan Syria berkata, satu bahan letupan diletak di bawah kenderaan yang sudah diletak di kawasan berkenaan dan diletupkan sebaik konvoi Halqi lalu.

Stesen televisyen, Al-Ikhbariya, melaporkan Halqi dalam perjalanan menghadiri mesyuarat mingguan satu jawatankuasa ekonomi selepas serangan itu dan menunjukkan beliau duduk bersama beberapa orang lain.

Televisyen menyiarkan rakaman itu sebagai bukti Halqi tidak cedera.

Rakaman diragui

Tetapi, rakaman itu diragui sama ada dibuat sebelum atau selepas serangan bom itu kerana beliau tidak membincangkan letupan itu ketika ditanya media.

Halqi mengutuk letupan itu dan menyifatkan penentang kerajaan sudah habis idea selepas tentera kerajaan mara ke kubu mereka di seluruh negara.

Awal bulan ini, Ketua Perhubungan Awam di Kementerian Hal Ehwal Sosial, Ali Ballan, ditembak mati ketika sedang makan di sebuah restoran di Mazzeh.
Halqi mengangkat sumpah jawatan tahun lalu menggantikan Riad Hijab yang belot ke Jordan.

Halqi adalah bekas Menteri Kesihatan Syria, antara orang kanan Parti Baath dan berasal dari bandar Daraa, tempat kelahiran pemberontakan Syria. – AP

sumber

No comments: