Thursday, June 20, 2013

SYRIA - Batalion Imam Asy-Syafi'i Musnahkan Dua Tank

Jabhah Islamiyah Syria (Front Islam Syria) menyatakan bahawa Batalion Imam asy-Syafi’i, salah satu kesatuan dalam kelompok jihad Ahrar asy-Syam al-Islamiyah telah memulai operasi-operasi jihadnya pada Rabu (19/6/2013) petang di kawasan Qalamun, ibukota Damsyik.
Batalion Imam asy-Syafi’i berhasil menimbulkan kerugian personil dan peralatan perang pada pihak pasukan rejim Nushairiyah Syria dan milisi-milisi Syiah loyalisnya, laporan Ahrar Press.
Melalui akaun rasminya di laman jejaring sosial, Jabhah Islamiyah Syria melaporkan bahawa mujahidin Batalion Imam asy-Syafi’I menyerang markas militer Maklula dan markas militer Jabaadin di kota Qalamun, ibukota Damsyik. Dalam pertempuran sengit, mujahidin berhasil menghancurkan dua tank jenis T 62 rezim Suriah. Mujahidin juga membunuh dan mencederakan sejumlah tentera Bashar Asad.
Sementara itu mujahidin Batalion-batalion Ahfad ar-Rasul FSA menyerang markas milisi Syiah Hizbullah Lebanon di kota Sayyidah Zaenab, wilayah pinggiran Damsyik pada Rabu (19/6/2013) siang dengan tembakan mortar. Serangan itu mengakibatkan kebakaran pada sasaran serangan.
sumber

No comments: