Friday, July 12, 2013

Ikhwanul Muslimin Hindari Guna Kekerasan

Ikhwanul Muslimin Mesir bersumpah pada Khamis semalam untuk melanjutkan penentangan secara “damai” atas penggulingan Presiden Mohammed Mursi.
Sebuah pernyataan dari Ikhwanul Muslimin meminta agar menjauhkan penyokong Ikhwan dari usaha membunuh seorang komandan militer senior di Semenanjung Sinai.
Pernyataan itu muncul sehari setelah pemerintah sementara yang didukung militer Mesir untuk bertindak keras pada Ikhwan, dan memerintahkan penangkapan pemimpin Ikhwan dalam usahauntuk mematahkan kempen mengembalikan Mursi, yang ditahan di fasiliti Kementerian Pertahanan yang dirahsiakan.
“Kami akan melanjutkan perlawanan kami secara damai terhadap kudeta militer berdarah terhadap legitimasi konstitusional,” kata Ikhwan. “Kami percaya bahawa kehendak rakyat akan menang atas kekuatan dan penindasan.”
Mursi adalah presiden pertama Mesir yang dipilih secara bebas. Dia digulingkan oleh militer pada 3 Julai, sebagai respon demonstrasi sekular yang menghendaki kejatuhan kekuasaan Mursi.
Pernyataan Ikhwan juga mengecam usaha pembunuhan terhadap Mayjen Ahmed Wasfi di kota Sinai di Rafah, dekat perbatasan dengan Gaza, mengatakan kelompok ikhwan mesti mematuhi langkah-langkah damai sesuai dengan apa yang tertulis adalah ajaran Islam.
Ikhwan juga mengecam surat perintah penangkapan atas pemimpin Ikhwan, Mohammed Badie dan sembilan ulama Islam terkemuka lainnya , dengan dakwaan menghasut kekerasan atas  insiden Isnin Subuh yang mengorbankan puluhan orang di Kaherah,  dan Ikhwan mengatakan “kediktatoran telah kembali”.
Para pimpinan Ikhwan diyakini berada di Masjid al-Adawiya Rabaah di Kaherah timur bersama para pendukungnya , tetapi tidak jelas apakah Muhammad Badie juga berada disana.
Pihak keselamatann Mesir telah menahan  lima pemimpin Ikhwan, termasuk, Khairat el-Shaiter, dan militer juga menutup medianya.
“Ini petanda kediktatoran yang kembali,” kata juru cakap Ikhwanul Ahmed Aref. “Kami akan kembali kepada apa yang lebih buruk dari rejim Mubarak,…”sumber

No comments: