Tuesday, July 23, 2013

IRAN - Pertandingan yang Menghina Saiyidna Umar

Irancell meminta maaf kepada umat Islam  untuk pertandingan telefon selularnya kerana dilihat sebagai penghinaan salah seorang khalifah Muslim  dan salah satu sahabat Nabi Muhammad , Umar bin al-Khattab.
Operator telefon selular terbesar di Iran itu telah mengirimkan kepada para pelanggannya sebuah solaln kuiz yang dianggap menyinggung umat Muslim,  Daily Brief melaporkan Isnin lalu.
Operator telekomunikasi mengirimkan kuiz kepada  pelanggannya: “Siapa  hakim yang ditipu Iblis sewaktu  kekhalifahan (Imam Syiah pertama) Imam Ali?”
Dua pilihan jawaban yang diberikan adalah: A) Sharih Qazi, hakim Muslim Sunni di kota Kufah, pada abad pertama Islam. B) Umar bin al-Khattab, khalifah Islam kedua.
Salah seorang Imam Muslim di kota Zahedan, Maulana Abdolhamid Esma’ilzehi, mengatakan bahawa Irancell “telah menghina salah satu tokoh  terbesar Islam,” menurut laman Iran Daily Brief.
Jaksa penuntut umum di Zahedan melaporkan  tuduhan terhadap Irancell, website itu menambahkan.
Website itu melaporkan bahawa perusahaan mobile itu tidak menyatakan permintaan maaf hanya  mengeluarkan pernyataan yang mengatakan: “Akan berkomitmen untuk menghormati kesatuan umat Islam, kedekatan agama dan semua agama Ilahi”
The Golden Key Institute, begitupun penyelenggara pertandingan, juga tidak menyatakan permintaan maaf dan hanya mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahwa “Umar bin al-Khattab tidak hidup selama tempoh waktu yang disebutkan dalam pertanyaan, dan kerana itu  tidak boleh menjadi jawaban yang benar,” menurut laman tersebut.
Sunni berpandangan Umar sebagai sosok yang sangat penting  dalam sejarah Islam. Syiah, bagaimanapun, sering menghina para sahabat rasulullah, khususnya Abu Bakar, Umar, dan Usman, dan Syiah tidak melihat Umar sebagai pemimpin yang sah dari umat Islam (negara Islam) dengan alasan bahwa Umar dan Abu Bakar berkonspirasi untuk merebut kekuasaan dari Ali yang sangat dihormati di Islam Syiah. (Arby/Dz) sumber

No comments: