Wednesday, July 24, 2013

MESIR - 6 Lagi Terbunuh

Penyokong, penentang Presiden Morsi terus bertempur

Cairo: Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dalam keganasan antara penyokong dan penentang Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan di ibu negara Mesir semalam, lapor media.

Keganasan berlaku sebelum subuh berhampiran lokasi tunjuk perasaan Ikhwanul Muslimin Universiti Kaherah, tempat mereka berhimpun sejak pemimpin itu disingkirkan tentera 3 Julai lalu. Ikhwanul Muslimin menyifatkan tindakan itu sebagai serangan ke atas penunjuk perasaan yang berhimpun secara aman. 
Sumber polis menyatakan beratus-ratus penyokong Morsi bertempur dengan penduduk tempatan, peniaga jalanan berhampiran kawasan itu. Penunjuk perasaan juga membaling batu ke arah polis manakala tembakan turut kedengaran. 


Enam terbunuh

Akhbar milik kerajaan Al-Ahram melaporkan, kementerian kesihatan memaklumkan bahawa enam orang terbunuh, manakala 33 orang cedera dalam pertempuran itu.
Setakat ini sembilan orang terbunuh dalam keganasan politik di Mesir sejak dua hari lalu.

Kira-kira 100 orang terbunuh dalam keganasan di Mesir, sejak tentera menggulingkan Morsi dan menggantikan beliau dengan pentadbiran sementara yang dipimpin Ketua Mahkamah Perlembagaan, Adli Mansour.
Ikhwanul Muslimin menuduh tentera mendalangi rampasan kuasa itu.

Ikhwanul Muslimin, di dalam laman webnya menyatakan, sembilan orang ‘syuhada’ terbunuh di dalam dua serangan berasingan ke atas penyokong Mursi, seorang di Universiti Kaherah, manakala yang lain terbunuh ketika berarak menuju ke satu lagi lokasi perhimpunan di utara Kaherah.

Ikhwanul Muslimin berkata, ia akan meneruskan perhimpunan sehingga Morsi yang ditahan tentera di satu lokasi tidak diketahui, dilantik semula menyandang jawatan asalnya.

Diarah pindah

“Pemimpin tentera yang meampas kuasa terus melakukan keganasan ke atas penunjuk perasaan yang berhimpun secara aman,” kata Parti Kebebasan dan Keadilan dalam satu kenyataan.

Sebilangan penduduk yang tinggal berhampiran dengan lokasi perhimpunan di Bandar Nasr membuat aduan meminta mereka berpindah.

Sumber keselamatan berkata kes itu dijangka dibawa ke mahkamah ‘bagi membolehkan tentera diberi kuasa undang-undang’ untuk menamatkan tunjuk perasaan. - REUTERS sumber

No comments: