Monday, July 15, 2013

MESIR: Mursi mula disoal siasat

Penyokong Mursi terus mengadakan tunjuk perasaan secara aman di Kaherah, semalam bagi mendesak tentera supaya mengembalikan jawatan Presiden Mesir itu. - AFP 
 
KAHERAH 14 Julai - Pasukan penyiasat mula menyoal siasat Presiden Mesir yang digulingkan, Mohammed Mursi dan ahli kumpulan Ikhwanul Muslimin, hari ini berhubung dakwaan mereka terlibat dalam kejadian banduan melarikan diri dari penjara pada 2011.
Siasatan itu dilakukan berikutan dakwaan bahawa Mursi dan ahli-ahli Ikhwanul Muslimin melarikan diri dari penjara Wadi Natrun semasa kebangkitan yang menamatkan pentadbiran bekas Presiden, Hosni Mubarak.
Penyiasat juga menyiasat sama ada kumpulan asing termasuk Hamas dari Palestin dan Hezbollah dari Lebanon terlibat dalam kejadian itu.
Menurut sumber kehakiman, penyiasat keselamatan negeri menyoal siasat Mursi di satu lokasi yang tidak didedahkan.
Siasatan itu dilakukan beberapa jam selepas pendakwa raya menerima aduan terhadap Mursi dan anggota lain Ikhwanul Muslimin yang mendakwa mereka mengintip dan menghasut melakukan keganasan.
Namun, Pejabat Pendakwa Raya tidak mendedahkan siapa yang mengemukakan aduan berkenaan.
Sepanjang pentadbiran Mursi selama setahun, beliau dituduh mengukuhkan kuasa Ikhwanul Muslimin, memburukkan ekonomi negara dan gagal melindungi penduduk minoriti.
Mursi yang merupakan Presiden Mesir pertama dipilih melalui pilihan raya tidak dilihat sejak digulingkan dan pemimpin sementara negara ini menyatakan beliau kini ditahan di satu tempat selamat demi keselamatannya.
Mursi digulingkan oleh tentera pada 3 Julai lalu.
Penyokong Mursi menuduh tentera melanggar prinsip demokrasi dengan menggulingkan seorang pemimpin yang dipilih rakyat dan mereka berikrar akan terus berjuang bagi mengembalikan kuasa beliau.
Sementara itu, rundingan bagi membentuk Kabinet sementara Mesir oleh Perdana Menteri, Hazem al-Beblawi diteruskan, hari ini.
Barisan Kabinet sementara itu dijangka diumumkan pada minggu depan selepas rundingan dengan calon-calon diadakan semalam oleh Hazem dan Naib Presiden, Mohamed ElBaradei.
Hazem berkata, beliau menjangka Kabinet sementara itu akan diwakili 30 kementerian.
"Keutamaan mereka adalah untuk mengembalikan keselamatan, memastikan penyediaan barangan dan perkhidmatan, selain bersedia untuk mengadakan pilihan raya Parlimen dan Presiden," katanya. - AFP/AFP

No comments: