Wednesday, July 10, 2013

MESIR - Tembelang Terbuka Akhirnya

"Sikap beberapa buah negara Arab terhadap pemerintahan Dr Muhammad Mursi di Mesir mencurigakan. Kenapa mereka bersikap demikian? Sama2lah kita perhatikan tindak tanduk mereka selepas kejatuhan Muirsi, ketika kejatuhannya dan semasa pemerintahannya.

Berita terbaharu mengatakan bahawa Kerajaan Arab Saudi dan Kerajaan Imarat telah bersetuju memberi bantuan kpd Kerajaan Baru Mesir masing2 sebanyak 5 dan 3 bilion dolar.

Di mana mereka selama ini ketika Kerajaan Presiden Muhammad Mursi berhempas pulas unt mengatasi kegawatan ekonomi Mesir dan mendapat tekanan dlm perundingan dg Bank Dunia dan IMF? Ketika itu hanya Qatar yg bersedia membantu dg menyuntik pelaburan dan memberi bantuan kpd Mesir. Tetapi semua ini tidaklah menghairankan.

Sebaik sahaja Mursi digulingkan oleh tentera dan sebelum lagi Presiden Sementara, Adli Mansur, mengankat sumpah, Raja Arab Saudi telah mengutuskan ucapan tahniah kpd beliau.

Menteri Luar Imarat pula teus terang menyatakan kegembiraan yg tidak terhingga dg kejatuhan Presiden Mursi. Inilah wajah2 kepimpinan kononnya negara Islam yg tidak tahu malu. Mereka sebenarnya bimbang dg kemunculan sebuah pemerintahan berlandaskan Islam yg sederhana melalui proses demokrasi yg berlawanan sama sekali dg sistem pemerintahan mereka yg beraja mutlak dan kolot.

Mereka bimbang kalau2 rakyat mereka akan terpengaruh dg angin peruahan yg melnda Mesir dan negara2 Afrika Utara dan bangkit menuntut perubahan yg sama dilakukan di negara2 mereka. Terdapat berita2 yg mengatakan bahawa negara2 Teluk membiayai tunjuk2 perasaan menentang Mursi di Mesir dg menyalurkan bantuan kewangan berjuta ringgit kpd puak2 liberal-sekular dan apa sahaja yg memusuhi Mursi dan pemerintahannya.

Tidaklah mustahil bahawa penunjuk2 perasaan yg menyertai gerakan "Tamarrud", "Jabhat al-Inqaz" dan seumpamanya adalah dibayar utk betkumpul beramai2 di Midan al-Tahir. Melihat kpd bantuan yg disalurkan negara2 tersebut kpd Kerajaan Sementara Mesir dokongan Tentera serta sikap negara2 itu menyambut kejatuhan Mursi, berita2 bahawa negara2 berkenaan berperanan disebalik peristewa yg memalukan itu ternyata ada kebenarannya. WA."
  sumber

No comments: