Friday, July 5, 2013

MESIR: Tentera guling Presiden Mursi

Tentera Mesir menaiki kenderaan APC berkawal di luar kedutaan Perancis di Kaherah, semalam selepas tentera menggulingkan Presiden Mohammed Mursi dan menahannya. - AFP
 
KAHERAH 4 Julai - Tentera Mesir, awal hari ini menggulingkan Presiden Mohammed Mursi dan menahan beliau, selepas seminggu tunjuk perasaan besar-besaran yang menyebabkan berpuluh-puluh orang terbunuh di negara ini.
Panglima Tentera Jeneral Abdel Fattah al-Sisi yang juga Menteri Pertahanan berkata, Mursi kini di tahan di kementerian itu dan nasibnya masih tidak diketahui.
Fattah mengumumkan rampasan kuasa tentera itu melalui televisyen kerajaan, ketika polis mula menahan pegawai-pegawai kanan Presiden dan pemimpin pergerakan Ikhwan Muslimin.
Waran tangkap turut dikeluarkan ke atas sebanyak 300 pegawai Ikhwan Muslimin, lapor media milik kerajaan.
Beribu-ribu penunjuk perasaan yang berkhemah di jalan-jalan raya di sekitar bandar raya Kaherah sejak beberapa hari lalu menyambut berita itu dengan kegembiraan dengan sesetengah daripada mereka meraikannya dengan membakar mercun.
Sekurang-kurangnya tujuh penyokong Mursi terbunuh dalam pertempuran dengan anggota keselamatan di Iskandariah dan di bandar Marsa Matrouh, menurut pegawai keselamatan.
Sebanyak 50 orang dilaporkan maut dalam pertempuran antara penyokong dan penentang kerajaan sejak minggu lalu menjelang ulang tahun pertama Mursi dipilih menjadi Presiden Mesir pertama selepas kejatuhan Presiden Hosni Mubarak dalam kebangkitan rakyat pada 2011.
Menurut Jurucakap Ikhwan Muslimin, Gehad El-Haddad, Mursi dan penolong-penolong kanannya ditahan di kemudahan tentera.
Katanya, Mursi, bagaimanapun dipindahkan ke Kementerian Pertahanan dengan ayahnya, Essam El-Haddad adalah antara penolong kanan Mursi yang ditahan.
Dalam ucapannya, Jeneral Fattah turut menjelaskan dengan teperinci pelan tindakan bagi peralihan kuasa politik.
Katanya, draf Perlembagaan yang dirangka oleh kerajaan Mursi akan dibekukan dan pilihan raya Presiden akan diadakan tidak lama lagi, tetapi tidak menyatakan tarikhnya.
Beliau turut mengumumkan Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung Mesir, Adli Mansour dilantik memimpin kerajaan sementara sehinggalah pilihan raya awal diadakan. - AFP

1 comment:

Megat Mohd Hisemudin Megat Kasim said...

Mengupas krisis politik Mesir sehingga terjadinya rampasan kuasa tentera yang menggulingkan Mursi. Ikutilah tulisan saya bertajuk, ” Krisis Politik Mesir : Tentera rampas kuasa redakan Arab Spring II”

http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/07/krisis-politik-mesir-tentera-rampas.html