Thursday, July 4, 2013

Presiden Baru MESIR

Presiden baru Mesir, Adly Mansour , awalnya Dia baru saja menjadi ketua  Mahkamah Konstitusi dan Dia  hanya memegang jawatan itu  dua hari , ironisnya Mursi-lah yang mengangkat Adly sebagai ketua mahkamah konstitusi tersebut yang melambungkan namanya di jajaran pegawai Mesir.
Lelaki berusia  67 tahun yang memiliki  tiga anak , beliau lulusan dari  Universiti  Prancis Ecole Nationale de l’Administration. Dia juga telah lama berkecimpung menjadi  hakim  di bawah mantan Presiden Hosni Mubarak.
Mansour turut mengambil bahagian membantu pembuatan  RUU pengawasan  pemilihan presiden yang membawa Morsi berkuasa pada 2012, yang juga  menetapkan peraturan tentang jangka waktu untuk kempen pilihanraya.
Ironisnya lagi, Ia selama ini adalah wakil ketua Mahkamah Konstitusi Agung sejak  tahun 1992, yang seharusnya menjadi penjaga gawang  konstitusi di negeri Mesir itu.
Fotonya tidak pernah tampil di antara  jutaan penunjuk perasaan yang dikenderai oleh para ahli politik pembangkang dan akar umbi pembangkang penentang Mursi dan  Ikhwanul Muslimin selama  gejolak kekerasan dalam 12 bulan ini. sumber

No comments: