Thursday, August 15, 2013

ABIM Gesa MALAYSIA Bersuara Tentang MESIR

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa ketegasan kerajaan Malaysia untuk menyatakan pendirian tegas berhubung dengan tragedi sebagai bukti ketegasan dan keperihatinan umat Islam ke atas perkembangan semasa yang berlaku di Mesir.

“Seharusnya Malaysia meneladani ketegasan kerajaan Turki yang tampil selaku jurubicara ummah di pentas antarabangsa,” ujar Presidennya, Amidi Abd Manan dalam satu kenyataan sambil menegaskan Abim mengecam tragedi berdarah medan Rabaah Al-Adawiya, semalam.

Sesungguhnya, tegas beliau tragedi itu merupakan kemuncak kepada episod malang yang melanda rakyat Mesir semenjak rampasan kuasa 4 Julai 2013 yang lalu,”

Katanya, Abim menilai rentetan peristiwa yang dihadapi rakyat Mesir semenjak rampasan kuasa tersebut sebagai bukti kegagalan pihak tentera di bawah kepimpinan Jeneral Al-Sisi untuk mencetuskan kestabilan sepertimana yang dilaung-laungkan sebelum ini.

Tambahnya, ternyata rampasan kuasa tersebut hanyalah langkah lapuk dan terbelakang yang tidak menjamin kestabilan politik jangka panjang.

Menurutnya, tragedi medan Rabaah Al-Adawiya itu dikhuatiri akan merebak menjadi konflik berdarah yang akan menjejaskan kestabilan serta keamanan di rantau Timur Tengah & Afrika Utara.

Beliau berkata, sekiranya ia berterusan ia adalah satu titik hitam dalam perkembangan politik umat Islam kontemporari yang berasaskan kepada kesedaran Karamah Insaniah (Human Dignity).

“Tragedi ini merupakan penafian terhadap nurani Ummah yang mendambakan pembelaan menerusi lunas-lunas kemanusiaan yang ditetapkan. Seharusnya sebarang perbedaan pandangan serta kritikan ditangani menerusi hikmah yang dibuka menerusi saluran demokrasi. sumber

No comments: