Wednesday, August 21, 2013

Erdogan : Negra2 Teluk Kini Tak Ubah Saudara2 Nabi Yusuf

Seorang jurucakap presiden Mesir , Selasa mengatakan bahawa Mesir tidak perlu pelajaran tentang patriotisme dari “agen Barat,” perkataan yang dimaksudkan untuk tanggapi pernyataan Perdana Menteri Turki Tayyip Erdogan terbaru kepada Mesir.
Ahmed el-Mossalamany mengecam pernyataan terbaru dari PM Turki dan mengatakan kepada akhbar Mesir al-Masry al-Youm bahawa agen-agen asing tidak mampu merosakkan Mesir.
Dalam pernyataan yang disiarkan di televisyen Turki hari Selasa, Erdogan mengecam demokrasi Barat kerana gagal untuk mengutuk apa yang dia sebut sebagai kudeta militer yang menggulingkan presiden Mesir terpilih  Mohammad Mursi.
Akhbar Mesir melaporkan bahawa pejabat berita Turki Anadolu mengutip ucapan Erdogan yang menggambarkan peristiwadi Mesir sebagai kudeta militer yang jelas, di mana banyak rakyat dibunuh tanpa ampun.
Perdana menteri juga mengutip  sikap negara-negara Teluk yang mendukung situasi saat ini di Mesir seperti karakter  ”saudaranya Nabi  Yusuf,” yang mengacu pada kisah Nabi Yusuf  dan saudara-saudaranya.
Dia mengatakan: “Jika kita hanya diam selama kudeta militer di Mesir, kita tidak akan memiliki hak untuk mengatakan apa-apa, kita akan jatuh ke dalam perangkap yang sama.”
Perdana Menteri Turki juga menyalahkan  Israel. “Apa yang mereka katakan di Mesir? “Demokrasi bukan kotak suara,” katanya. “Siapa di balik semua ini?  Israel !” sumber

No comments: