Thursday, August 22, 2013

MESIR - Pihak2 Penjatuh Mursi Pula Ditangkap

Dikutip oleh pegawai berita Reuters, dalam wawancara dengan Khaled Daud mantan jurucakap Front Penyelamat Nasional Mesir, dia mengatakan: ” Saya dapat merasakan dan mencium bahawa antek rejim Mubarak telah kembali untuk membalas dendam kepada Ikhwanul Muslimin.”
Daud melanjutkan, “ini terlihat dari keberadaan para pendukung Mubarak di televisyen-televisyen Mesir, mereka bahkan tidak menganggap adanya revolusi 25 Januari, dan mengatakan bahawa 30 Jun merupakan satu-satunya revolusi  di Mesir”.
Peta  politik di Mesir berubah pasca kudeta militer terhadap mantan Presiden Muhammad Mursi.
Antek rejim Husni Mubarak yang  berkuasa, kini menghianati tokoh-tokoh politik Front Penyelamat Nasional, mereka menangkap satu persatu tokoh yang pernah bekerja sama dengan mereka menggulingkan pemerintahan Presiden Muhammad Mursi.
Menurutnya, tuduhanya tersebut dibuktikan dengan surat penangkapan pihak militer Mesir kepada Muhamad El Baradei, dengan tuduhan sebagai penghianat negara.  Sebelumnya, Baradei berundur dari jawatannya sebagai Wakil Presiden sebagai protes terhadap pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan tentera kepada warga awam di Medan Rab’ah dan Nahdah Square.
David menambahkan ” gerakan Tamarrud telah berakhir, tentera telah mengeluarkan pernyataan tentera untuk berbuat lebih banyak menangkap tokoh politik yang menentang kudeta, beberapa parti liberal dan nasionalis dipertahankan sebagai pencitraan adanya demokrasi di Mesir.
Kini Mesir telah kembali ke zaman rejim Husni Mubarak,  polis berpakaian awam kembali di jalan-jalan Kaherah menangkapi pemimpin dan tokoh Ikhwanul Muslimin serta kelompok anti kudeta lainnya. (Aljazeera/Zhd) SUMBER

No comments: