Thursday, August 29, 2013

Sasaran AS di SYRIA

Para ahli strategi dan pengamat militer barat memprediksi serangan gabungan ke Syria yang dipimpin oleh tentera Amerika Syarikat, akan lebih berfokus menggunakan peluru berpandu jelajah Tomahawk yang ditempatkan di kapal-kapal perang Amerika Syarikat di laut Mediteranian.
Sedangkan pesawat tempur milik pasukan gabungan, hanya akan melakukan serangan dari luar wilayah udara Syria menggunakan peluru berpandu jelajah jarak jauh.
Rancangannya pasukan sekutu akan mensasarkan markas umum tentera, serta pusat intelijen dan komando yang bertanggung jawab untuk operasi militer di wilayah ibukota.
Selain itu, kesatuan pasukan Garda Republik menjadi sasaran penting dalam operasi militer, kesatuan ini dinilai sebagai pasukan elit berbahaya yang dimiliki oleh rejim Bashar Assad. Kesatuan ini dipimpin oleh Maher Al-Assad, saudara Presiden Syria, mereka bertugas menjaga pertahanan dan keamanan ibukota.
Sedangkan menurut Jeffrey White, pengamat strategi militer dari Pusat Tindakan Timur Dekat, Washington bahawa “sasaran serangan akan mengarah ke markas umum di daerah Damsyik dan markas divisyen kenderaan berperisai keempat, serta markas tentera Garda Republik.”  sumber

No comments: