Saturday, August 31, 2013

XINJIANG - 22 Muslim Terbunuh

Seramai 22 orang muslim Uigur meninggal akibat operasi militer  keamanan Cina di wilayah Xinjiang/ Turkistan Timur hari Khamis lalu.
Selain mengorbankan 22 orang awam, seorang pegawai keamanan bernama Yan Txiaofa (32 tahun) juga dilaporkan terbunuh akibat huru-hara ketikat operasi.
Menurut kesaksian seorang saksi mata kepada Radio Free Asia, bahawa dirinya melihat pihak keselamatan membawa 22 begg plastik berisi mayat ke lokasi yang tidak diketahui.
Dia menambahkan, “polis mengatakan kepada penduduk bahawa mereka yang tewas adalah teroris, tanpa yang menjelaskan alasan mengapa mereka melakukannya.”
Sudah sejak lama pihak berkuasa Cina menuduh para aktivis Uighur melakukan gerakan teroris, akan tetapi tuduhan tersebut tidak dapat dibuktikan sama sekali oleh pemerintah Cina.
Perlu diketahui, Xinjiang merupakan salah satu provinsi miskin di Cina yang memiliki kekayaan sumber daya alam yang besar. Penduduk Xinjiang kebanyakan beragama Islam, mereka menolak adanya usaha pemindahan besar-besaran bangsa Han Cina ke wilayah mereka.
Muslim Uighur diperkirakan berjumlah sembilan juta orang di provinsi Xinjiang, mereka telah lama mengalami penindasan agama dan budaya. (skynewsarabia/Zhd) sumber

No comments: