Tuesday, October 8, 2013

PALESTIN - Menanam Bunga Perang

Bunga perang PalestinSabiha Abu Rahma menyiram pokok yang ditanam dalam bekas gas pemedih mata di Bilin, Ramallah. - Foto AP
Tebing Barat: Penduduk di sebuah perkampungan Palestin menanam bunga dalam beratus-ratus bekas gas pemedih mata tentera Israel sebagai memperingati mereka yang maut ketika memprotes tembok pemisah penjajah Yahudi di situ.

Penduduk Bilin, terletak 12 kilometer di barat Ramallah, baru-baru ini menjadi simbol penentangan secara aman terhadap penjajahan Israel khususnya pembinaan rumah pendatang Yahudi. 
Masyarakat kampung itu mewujudkan satu kebun di tengah kawasan padang pasir di Tebing Barat dengan menaman bunga dalam bekas gas pemedih mata yang mereka kutip selepas pertempuran berlaku dengan polis Israel. 


“Kami boleh tunjukkan makna kehidupan menerusi bekas gas pemedih mata yang boleh membunuh manusia.

“Kami tanam bunga di dalamnya,” kata wartawan Palestin, Khadi Abu Rahma yang menjadi antara pemberi idea mewujudkan kebun itu.

Khadi adalah sepupu Bassem Abu Rahma, seorang pemimpin protes yang terbunuh pada 2009 selepas bekas gas pemedih mata menghentam dadanya.

Tuntut hak 
Kebun bekas gas pemedih mata itu adalah antara usaha memperingatinya dan mangsa lain yang menuntut hak ke atas tanah mereka.

Antara yang paling aktif mengutip bekas gas pemedih mata itu ialah Sabiha Abu Rahma, ibu Bassem yang mengumpulkan beratus-ratus bekas itu sejak beberapa tahun lalu.

Lambang kehidupan rumit 

Salah seorang pemimpin masyarakat di Bilin, Muhammad Hativ, berkata kebun unik berkenaan melambangkan kehidupan mereka dalam suasana yang rumit.

Penduduk Bilin menuntut 60 peratus tanah pertanian mereka terputus selepas pembinaan tembok keselamatan Israel.

Pada 2004, Mahkamah Agung Israel membuat keputusan bahawa tembok keselamatan perlu diubah sebahagiannya.

Bantah bina tembok

Sejak 2005, penduduk kampung berkenaan melakukan protes terhadap tembok itu setiap Jumaat yang biasanya berakhir dengan kekerasan oleh askar Israel.
Perjuangan penduduk kampung itu dijadikan filem Five Broken Cameras yang menjadi antara calon Oscar.

Meskipun mendapat bantahan, Israel memberi alasan bahawa tembok itu diperlukan bagi menyekat penyerang dari Palestin melakukan serangan.

AGENSI sumber

No comments: