Sunday, October 27, 2013

SEMESTA - Galaksi Terjauh Ditemui

Galaksi paling jauh ditemuiLakaran artis mengenai galakzi Z8-GND-5296.
New York: Pakar kaji bintang diketuai Dr Steven Willner daripada Pusat Astrofizik Harvard-Smithsonian menemui apa yang mereka percaya galaksi paling jauh pernah diketahui. 

Galaksi itu, dilabel sebagai Z8-GND-5296, dilihat 700 juta tahun selepas Letusan Besar. 

“Jaraknya yang jauh membolehkan kami mendapat gambaran sepintas lau mengenai keadaan Bumi ketika ia berusia 700 juta tahun, iaitu lima peratus daripada usia sebenar Bumi sekarang 13.8 bilion tahun,” kata penulis kedua kertas kajian yang diterbitkan jurnal Nature, Dr Casey Papovich dari Universiti A&M Texas. 


Jarak 30 bilion tahun cahaya 

Beliau berkata, oleh kerana alam semesta berkembang sepanjang masa, penyelidik menganggarkan jarak galaksi berkenaan secara kasar 30 bilion tahun cahaya. 

Pakar astronomi berupaya secara tepat mengukur jarak galaksi berdasarkan satu kriteria daripada unsur hidrogen digelar peralihan ‘alfa Lyman’, yang mengeluarkan cahaya terang pada galaksi jauh. 

Ia dikesan dalam hampir semua galaksi yang dilihat dari tempoh lebih satu bilion tahun selepas berlakunya Letusan Besar. 
“Apa yang menjadikan galaksi ini unik, berbanding penemuan lain seperti itu ialah pengesahan spektroskopi jarak,” kata penulis bersama Profesor Bahram Mobasher dari Universiti California. 

Penemuan Z8-GND-5296 dilakukan menggunakan peralatan baru, dikenali Multi-Object Spectrometer for Infra-Red Exploration (MOSFIRE), di pusat pemerhatan cakerawala W.M. Keck di Hawaii. 

MOSFIRE yang amat sensitif juga direka untuk mengesan cahaya lembayung merah dan boleh menyasarkan pelbagai objek pada satu masa. - AGENSI sumber

No comments: