Tuesday, November 19, 2013

ENGLAND - Muslim Jadi Sherif di Lincolnshire


UK Queen Hires Muslim As High Sheriff
Ratu Ienggeris Elizabeth II telah memilih seorang Muslim  sebagai  Sheriff  tertinggi  untuk Lincolnshire , lapor Telegraph.  
Lelaki itu adalah Charles ‘ Abd al – Mateen ‘ John Pelham , yang bergelar Earl of Yarborough 8 . Dia menambahkan  nama tambahan ‘Abdul  al – Mateen’ setelah dia memeluk  Islam, lelaki Muslim tersebut akan ditugaskan sebagai sheriff tertinggi untuk Lincolnshire untuk tahun depan .
Dia menyandang gelaran Pasca Sarjananya dari  Eton College dan  master dari Brocklesby Hunt, dia juga menjadi  Presiden Brocklesby Cricket Club .
Sejak bapanya meninggal pada tahun 1991 ,d ia mewarisi sebahagian besar warisan yang bernilai £ 68.000.000  , yang mencakup taman Brocklesby  di Lincolnshire , juga 27.500 hektar ladangn pertanian , dan salah satu kolektor seni terbaik di Britaian .
Britain adalah rumah bagi komuniti Muslim sekitar  2.7 juta orang .
Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2004 oleh Sunday Times , menyimpulkan  bahawa sekitar 14.000 warga Britaian kulit putih (kebanyakan dari masyarakat  elitnya)  telah memeluk Islam .
Kajian tersebut menunjukkan fenomena  bahawa beberapa warga Britaian yang berasal dari pemilik tanah kelas atas , selebriti, hingga keturunan tokoh-tokoh tinggi Inggeris  telah memeluk agama Islam. (OI.Net/KH) sumber

No comments: