Tuesday, January 7, 2014

AFGHANISTAN - Gadis 10 Tahun Cuba Bom Berani Mati

Pihak polis Afghanistan berhasil menangkap kanak-kanak berusia sepuluh tahun di sebuah pos pemeriksaan polis di selatan negara itu, budak itu ditangkap sebelum dapat meledakkan  peledak yang dikenakan dalam satu tindakan bom berani mati.
Kementerian Dalam Negeri mengatakan dalam sebuah pernyataan rasminya “ seorang gadis Afghan ditangkap pada hari Ahad (06/01) di wilayah Helmand Khancen , Afghanistan selatan.”
Seorang pegawait polis setempat mengatakan bahawa “saudara gadis tersebut memaksanya untuk melakukan aksi nekad tersebut.”
Pejabat tersebut menambahkan “gadis tersebut berada dalam keadaan takut dan bingung pada saat ditangkap, kini dia telah dipindahkan ke kota Lashkar Gah untuk mendapat perlindungan keamanan.”
Pemerintah Afghanistan  menuduh kelompok jaringan Taliban menggunakan kanak-kanak sebagai pelaku bom berani mati di masa lalu. Pada tahun 2013, Presiden Hamid Karzai mengampuni sejumlah kanak-kanak yang telah mencuba untuk melakukan serangan bom berani mati akibat adanya paksaan terhadap mereka.. sumber

No comments: