Tuesday, January 28, 2014

MESIR - Sudah Lama AsSisi Idam Jadi Prseiden

Seorang pengamat politik Mesir memperkirakan bahawa Sisi telah merancang sejak awal untuk dapat menjadi presiden sebelum menggulingkan Muhammad Mursi pada 3 Julai lalu.

Dalam sebuah rakaman video yang di muatnaik ke laman video sosial Youtube, Doktor Muhammad Baradai mengatakan “sejak awal Sisi telah merencanakan mengambil peranan penting dalam tunjuk perasaan anti pemerintah Mursi 30 Jun lalu, sesaat sebelum dirinya mengultimatum Mursi untuk berundur dari jabatannya.”

Hal ini diperkuat dengan rakaman dialog yang bocor antara Sisi dengan salah satu anggota komite penyusunan konstitusi, Yasser Rizq, yang memintanya untuk mempertahankan Sisi sebagai Menteri Pertahanan Mesir dan sebuah pasal yang memperkuat kedudukannya di dalam undang-undang baru.

Provokasi media juga turut berperanan penting untuk mendongkrak citra Sisi sebagai sosok pahlawan baru Mesir, tercatat dalam 6 bulan terakhir seluruh akhbar dan media siaran menampilkan keberhasilan Sisi menyelamatkan Mesir dan memujinya sebagai pahlawan baru di negeri 1000 menara. (Rassd/Ram)

Berikut link video tersebut dalam bahasa arab:
http://www.youtube.com/watch?v=sDXM6151xhc

sumber

No comments: