Monday, March 3, 2014

CHINA - Pemerintah Komunis Tuduh Muslim Uiyghur

Muslim Uighur telah mengutuk keras serangan pada hari  Sabtu di  stesenn kereta api Cina yang menyebabkan puluhan terbunuh dan cedera , di tengah tuduhan pemerintahan China yang  menuduh Muslim Uighur Xinjiang sebagai pelaku serangan .

“Tidak ada pembenaran atas serangan terhadap warga awam , ” kata Dilshat Raxit dari  Kongres Uighur Dunia dalam sebuah pernyataan email yang dipetik oleh Agence France Presse ( AFP ) pada hari Ahad, tanggal 2 Mac.

Aktivis Uighur tersebut menambahkan bahawa tindakan diskriminatif dan represif Pemerintahan China – lah yang memprovokasi ” langkah-langkah ekstrim ” sebagai respon.

Dalam serangan yang belum pernah terjadi sebelumnya di barat daya kota Kunming China , serangan yang bersenjata pisau telah mengorbankan sekurang-kurangnya 33 orang  dan lebih dari 140 cedera di sebuah stesen kereta api .

Menurut pejabat berita rasmi Xinhua , pihak berkuasa telah menggambarkan insiden itu sebagai “serangan teroris yang dirancang ” .

” Sekelompok orang yang membawa senjata  ke stesenn kereta api  dan ruang tiket, menusuk siapa pun yang mereka lihat , ” kata Xinhua . sumber

No comments: