Thursday, March 20, 2014

PALESTIN - Jerusalem Dijadikan Pusat Budaya Israel
pemukiman YahudiDalam langkah Zionis meYahudisasi Jerusalem, pemerintah Zionis mengatakan, bahawa dalam beberapa hari akan datang akan dimulai pembangunan lompleks pemukiman yang luas, di Jerusalem. Hal tersebut juga disahkan oleh panitia “pembangunan dan perancangan daerah” Zionis di kota madya Jerusalem pada hari Rabu, bahawa akan dibangunkan 186 unit pemukiman di wilayah Jerusalem.
Menurut akhbar Israel “Ma’arif “, pada hari Rabu mengataka bahawa kompleks tersebut akan meliputi dua lembaga, iaitu perpustakaan arkeologi dan muzium nasional purbakala.
Dia menunjukkan bahawa pihak berkuasa pendudukan akan menjadikan kompleks tersebut sebagai pusat budaya, ilmu pengetahuan dan penelitian, dan sebagai sebahagian dari nasionalisme Israel, menurut Reuters.
Sebelumnya pihak berkuasa Zionis pada bulan ini menyetujui pembangunan 558 unit rumah bagi pemukim di Jerusalem Timur, di antaranya Har Homa (Jaal Abu Ghanim), Neve Yaakov (an-Nabi Ya’kub), dan akan dibangun perumahan di atas tanah yang telah dijajah pada tahun 1967  (hr/im) sumber

No comments: