Sunday, April 27, 2014

XINJIANG - China Sangat Anti Janggut dan Jilbab


uighur1
Pihak berkuasa di wilayahXinjiang (Turkistan Timur) menawarkan hadiah wang tunai kepada para pemberi maklumat yang melaporkan jika ada  jiran mereka ada yang  menyimpan janggut , media pemerintah China melaporkan .

” Wang insentif itu disediakan untuk Muslim Uighur di bahagian selatan , ” ujar Alim Seytoff , juru cakap kelompok advokasi hak asasi  Kongres Uighur Dunia ( WUC ) , mengatakan kepada Al Jazeera pada hari Jumaat, 25 April.

” Mereka sangat miskin . Wang itu digunakan sebagai  insentif untuk mengkhianati sesama Muslim Uighur  dengan imbalan mendapatkan beberapa keuntungan finansial . “

Imbalan wang yang disediakan dengan jumlah mulai dari 50 hingga  50.000 yuan untuk jasa informan yang melaporkan tetangga mereka yang memelihara janggut , Global Times mengatakan pada hari Khamis .

Pihak berkuasa Xinjiang juga telah melancarkan kempen yang berlabel Project Beauty , kempen itu  mencuba untuk mencegah penduduk setempat mengenakan kerudung / jilbab di kalangan wanita Uighur , dan agar wanita wanita muslimah tersebut memperlihatkan kecantikannya di depan umum.sumber

No comments: