Monday, May 5, 2014

AFGHANISTAN: Operasi cari mangsa tanah runtuh dihenti

Penduduk kampung memerhati pasukan penyelamat mencari mangsa yang terselamat dalam kejadian tanah runtuh di daerah Argo, wilayah Badakhshan, kelmarin. - AFP
 
AAB BAREEK, Afghanistan 4 Mei - Mangsa yang terselamat dalam kejadian tanah runtuh yang mengorbankan lebih 300 nyawa di utara negara ini berkabung hari ini, ketika pasukan perubatan bergegas untuk menyalurkan bantuan kepada lebih 700 buah keluarga yang kehilangan tempat tinggal ekoran bencana itu.
Presiden Hamid Karzai, hari ini mengisytiharkan hari berkabung di seluruh negara, sambil melahirkan rasa simpati dan takziah kepada ahli keluarga mangsa.
Menurut Misi Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Afghanistan (UNAMA), anggotanya kini sudah berada di tempat kejadian bersama-sama Persatuan Bulan Sabit Merah dan beberapa kumpulan bantuan lain.

“Fokus kami adalah untuk membantu kira-kira 700 buah keluarga yang tidak mempunyai tempat perlindungan, sama ada yang terlibat secara langsung atau tidak dalam kejadian tanah runtuh itu," lapor UNAMA, sambil menambah lebih banyak bantuan air, perubatan, makanan dan pusat perlindungan kecemasan diperlukan.

Pegawai kerajaan melaporkan, setakat ini kira-kira 300 orang disahkan terkorban, namun bilangan tersebut mungkin akan meningkat, selepas laporan awal menyatakan hampir 2,500 penduduk kampung maut.
“Kami mempunyai senarai nama 300 orang yang terkorban.

“Kami tidak dapat meneruskan operasi mencari dan menyelamat kerana rumah-rumah terbabit sudah ditenggelami lumpur setinggi beberapa meter. Kami akan menjadikan kawasan ini sebagai tapak perkuburan mereka," kata Gabenor Badakhshan, Shah Waliullah Adeeb, semalam.

Orang ramai dilihat berkumpul di lokasi kejadian yang menyaksikan lumpur tebal menutupi keseluruhan rumah dan harapan untuk menyaksikan mereka yang terselamat semakin kabur.

Hanya beberapa mayat berjaya dibawa keluar daripada runtuh tersebut, walaupun penduduk tempatan dan anggota penyelamat cuba mencari mangsa, namun tidak berhasil. - AFP

No comments: