Tuesday, July 8, 2014

INDIA - Suasana Ramadhan di Taj Mahal (6 gambar)


INDIA-RELIGION-ISLAM-EIDBulan Ramadhan mempunyai barokah tersendiri bagi umat Islam dengan dengan majoriti penduduknya bergama Hindu di India. Di bulan suci ini warga Muslim India menjadikan masjid sebagai tempat berkumpul sesama Muslim sepanjang solat 5 waktu.
Pemandangan berbeza kelihatan di masjid-masjid India sepanjang bulan suci Ramadhan, yang ramai dipadati umat Muslim untuk menunaikan ibadah solat 5 waktu dan terawih. Hal yang jarang sekali terjadi kecuali solat Jumaat sahaja.

Selain ramai suara merdu lantunan ayat suci al Quran yang banyak menghiasi suasana Taj Mahal, berbagai ta’lim agama juga diselenggarakan secara intensif di bulan suci Ramadhan.

Banyak keluarga Muslim di India menjadikan halaman luar Taj Mahal sebagai tempat berkumpul untuk makan sahur dengan orang yang dicintai.

Masjid yang dibangun pada tahun 1658 oleh Kaisar Mughal, Shah Jahan, dengan luas sekitar 1.200 meter persegi ini dapat menampung hingga 25 ribu jemaah bahkan lebih ketika solat Aidil Fitri dan Aidil Adha.
Di masjid ini kita dapat menemui salinan Quran yang ditulis pada kulit rusa. (Skynewsarabia/Ram)

Berikut suasana Ramdhan di taj Mahal:
INDIA-RELIGION-ISLAM-RAMADAN
Visitors walk down the steps from the be
Indian Muslims Gather On The Last Days Of Ramadan
INDIA-RELIGION-ISLAM-EID
An illuminated Jama Masjid mosque in the sumber

No comments: