Friday, July 4, 2014

MALAYSIA - Felixia Yap Kini Bernama Rania

Saya sudah Islam
Kuala Lumpur: Bekas model majalah Playboy, Felixia Yeap, 28, mengaku memeluk Islam di hadapan empat saksi pada satu majlis tertutup di sini, semalam. 

Dilaporkan memilih nama Islam, Rania, pelakon berkenaan yang membuat pengesahan itu melalui status di laman sosial, memaklumkan beliau mengucap dua kalimah syahadah di hadapan keluarga terdekat serta kenalan. 
Saya yang sudah Islam di hati, kini akan mengucapkan dua kalimah syahadah di hadapan keluarga terdekat dan kenalan yang sering menyokong dan memberi galakan kepada saya supaya terus beristiqamah. Tiada sebarang media yang hadir. 

Hari ini bukan saja hari lahir saya, tetapi hari kelahiran semula saya. Hari saya kembali akhirnya selepas 28 tahun mencari jalan pulang, katanya seperti dipetik di laman peminatnya semalam, namun bekas model itu gagal dihubungi untuk pengesahan berhubung proses pengislamannya. 

Maklum kepada peminat 

Felixia pada status laman Facebook miliknya, mengaku memaklumkan kepada peminat dan media bahawa beliau akan memeluk Islam pada hari kelima Ramadan, tetapi tidak pernah mengumumkan lokasi dan waktu majlis itu akan dilangsungkan. 

Lafaz syahadah adalah di antara saya dan Maha Esa. Privasi saya hanyalah untuk saya mengucap (dua kalimah syahadah), katanya sambil menambah, jika timbul desas-desus berhubung lokasi dan waktu beliau akan memeluk Islam, ia bukan datang darinya. 

Terdahulu, wakil media berkumpul di Pusat Yayasan Hidayah, Pusat Bandar Melawati, Hulu Klang kerana menyangka Felixia akan memeluk Islam di situ hingga membuatkan Penolong Pengurus Pentadbiran pusat itu, Siti Hamisah Manan terkejut. 

Katanya, pihaknya hanya mengatur sidang media bagi mengumumkan program berbuka puasa, bukan bagi menganjurkan majlis pengislaman Felixia yang juga antara seorang ahli panel untuk majlis iftar perdana berkenaan yang akan diadakan pada 12 Julai ini. 

Ada pihak salah faham 

Bagaimanapun, kami dimaklumkan Felixia memeluk Islam hari ini (semalam), jadi beliau tidak dapat hadir. Mungkin ada pihak salah faham mengenai majlis yang kami adakan disebabkan kehadiran Felixia, katanya. 

Siti Hamisah mengakui pihaknya ada kuasa mengislamkan individu yang mahu bertukar agama seperti ditauliahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), tetapi Felixia tidak berdaftar dengan pusat itu untuk proses pengislamannya. sumber

No comments: