Wednesday, July 9, 2014

PALESTIN - Ribuan Warga Yahudi Jadi Pelarian


yahudi panikUntuk pertama kalinya bunyi siren peringatan bergema di seluruh wilayah Israel setelah jatuhnya rudal dan roket milik gerakan perlawanan Palestin sepanjang hari Selasa (08/07), seperti disiarkan saluran televisyen 2 Israel.

Hingga kini arus pelarian warga di wilayah selatan dilaporkan terus meningkat, ribuan warga Yahudi dilaporkan meninggalkan rumah mereka di selatan menuju wilayah utara Israel yang dianggap aman dari jangkauan roket dan rudal milik faksi pejuang Hamas.

Hal senada juga diungkapkan akhbar Gaza Today, seperti dipetik dari seseorang sumber yang dekat dengan Hamas menyatakan “Hamas kini mengeluarkan persenjataannya yang selama ini disembunyikan yang mampu menjangkau wilayah kota Haifa serta ibukota Tel Aviv dan Jerusalem.”

Gaza today menyiarkan bahawa roket R 160, milik Brigade ‘Izz al-Din al-Qassam, sayap bersenjata Gerakan Perlawanan Islam (Hamas) untuk pertama kalinya telah mencapai kota Haifa, Jerusalem, dan ibukota Tel Aviv serta bangunan Knesset Israel. (Rassd/Ram) sumber

No comments: