Thursday, July 24, 2014

Pejuang MALI Tiada Senjata utk Jatuhkan Pesawat ALGERIA

Pegawai penerbangan Algeria telah mengesahkan bahawa kapal terbang yang dikendalikan oleh Air Algerie membawa 116 orang dari Burkina Faso ke ibu kota Algeria telah jatuh di utara Mali.

Penerbangan AH5017 dilaporkan hilang dari radar ke utara Mali selepas hujan lebat, menurut pegawia kerajaan di Perancis dan Burkina Faso.

Penerbangan, yang dimiliki oleh syarikat swasta Sepanyol Swiftair, membawa 110 penumpang dan enam anak kapal.

Tiada sebarang butiran tambahan ke atas mangsa.

Perkhidmatan navigasi udara kehilangan jejak MD-83 kira-kira 50 minit selepas berlepas dari Ougadougou, ibu Burkina Faso, di 01:55 GMT pada hari Khamis, agensi berita rasmi APS Algeria berkata.

Senarai penumpang termasuk 51 Perancis, 27 warga Burkina Faso, lapan Lubnan, Algeria enam, lima Kanada, empat Jerman, dua warga Luxemburg, satu Swiss, Belgium satu, satu Mesir, satu Ukraine, satu Nigeria, Cameroon dan salah satu Mali, Menteri Pengangkutan Faso Burkina Jean Bertin Ouedraogo berkata.

Enam anak kapal adalah Sepanyol, menurut kesatuan juruterbang Sepanyol.

Menteri Pengangkutan Jean Bertin Ouedraogo juga berkata, pesawat itu menghantar mesej yang terakhir kira-kira 01:30 GMT, meminta kawalan udara Niger untuk menukar laluannya kerana hujan lebat di kawasan itu.

Frederic Cuvillier, Menteri Pengangkutan Perancis, berkata pesawat itu hilang lebih utara Mali.

Pesawat itu telah hilang selama beberapa jam sebelum berita itu dihebahkan kepada umum. Tidak jelas mengapa syarikat penerbangan atau pegawai kerajaan tidak memberitahu lebih awal.

Air Algerie Penerbangan 5017 sedang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Sepanyol Swiftair, kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Kesatuan juruterbang Sepanyol 'berkata, pesawat itu milik Swiftair dan ia dikendalikan oleh anak-anak kapal Sepanyol.

Laluan penerbangan pesawat dari Ouagadougou ke Algiers tidak diketahui. Ougadougou adalah dalam garis lurus hampir selatan Algiers, melintasi Mali di mana pergolakan berterusan di utara.

Utara Mali jatuh di bawah kawalan pemisah etnik Tuareg dan pejuang al-Qaeda berkaitan rampasan kuasa tentera pada 2012.
 

Seorang pegawai kanan Perancis berkata bahawa tidak mungkin pejuang di Mali mempunyai senjata yang boleh menembak jatuh pesawat.

 sumber

No comments: