Monday, August 4, 2014

Israel Umum Berundur Selepas Berjaya Hancurkan Terowong2 HAMAS


tentara israel
Saluran televisyen Yahudi mengumumkan secara rasmi bahawa tentera Israel akan ditarik dari sekitar Jalur Gaza dalam tempoh waktu 24 jam akan datang, setelah terowong-terowong yang digunakan Hamas untuk menyusup berhasil dihancurkan.

Televisyen Israel menambahkan bahawa nantinya pasukan militer Israel akan mengambil posisi bertahansejauh 3 kilometer dari Jalur Gaza.

Hingga hari Isnin (04/08) ini, pasukan militer Israel berhasil menghancurkan 31 terowong dengan kedalaman 25 meter, dan memiliki sejumlah pintu masuk dan keluar dari lokasi yang berbeza.

Media Israel menyebut bahwa terowongan ini di gunakan oleh pejuang Palestina untuk menyeludupkan persenjataan serta peralatan tempur canggih dan modern.

Israel menyatakan bahawa pihaknya berhasil menghancurkan dua-pertiga kubu persenjataan Hamas dalam serangan udara di pelbagai wilayah Jalur Gaza. Tercatat sejak hari Jumaat (01/08)minggu lalu Hamas hanya meluncurkan 3 peluru berpandu ke wilayah Israel, menurut dakwaan militer Israel. (Akhbarak/Ram) sumber

No comments: