Monday, August 11, 2014

TURKI - Erdogan Menang

ANKARA: Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan berikrar akan mewujudkan ‘era baru’dalam perhubungan rakyat di negara berkenaan selepas menang dalam pilihan raya presiden semalam.

“Hari ini kita menutup era lama dan mengambil langkah ke era baru,” katanya dalam ucapan kemenangannya dari anjung ibu pejabat partinya di sini.
Erdogan berjanji akan menyatupadukan negara berkenaan tanpa mengambil kira asal usul atau pegangan agama rakyatnya.

“Saya berterima kasih kepada setiap warga negara, sama ada mereka mengundi saya ataupun tidak kerana sumbangan mereka kepada nukilan sejarah pada hari bersejarah ini,” tambahnya.

Erdogan juga menegaskan bahawa apa juga perbezaan pendapat yang dibangkitkan ketika kempen pilihan raya presiden itu dianggap sebagai sesuatu yang sudah berlalu.

“Hari ini adalah hari baru. Ia menandakan satu kejayaan, Hari ini adalah hari di mana Turki baru dibangkitkan semula daripada abu,” katanya.

Anjung atau balkoni ibu pejabat Parti Pembangunan dan keadilan (AKP) di Ankara ini adalah tempat di mana Erdogan secara tradisinya menyampaikan ucapan kejayaannya.
Dalam majlis sambutan yang diadakan itu, beliau disertai pegawai tertinggi parti dan isterinya, Emine serta Presiden Kyrgyzstan, Almazbek Atambayev.

Erdogan menegaskan: “Pada hari ini bukan Recep Tayyip Erdogan sahaja yang menang. Kemenangan ini adalah kemenangan seluruh rakyat. Ia adalah kemenangan demokrasi.

“Kita mungkin mempunyai pendapat politik berbeza, gaya hidup berbeza, puak berbeza , nilai dan latar belakang etnik berlainan...namun kita semua tetap rakyat negara ini...dan setiap seorang adalah pemilik negara ini.” - sumber

No comments: