Friday, September 12, 2014

PALESTIN: Israel mungkin laku jenayah perang

BAITULMAQDIS 11 Sept - Israel kemungkinan terlibat melakukan jenayah perang di Gaza, kata Badan Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) hari ini, sehari selepas tentera rejim Zionis itu mengumumkan lima siasatan jenayah membabitkan beberapa insiden yang melibatkan pasukan tenteranya.
Serangan Israel ke atas Gaza selama 50 hari yang berakhir pada 26 Ogos lalu itu mengorbankan lebih 2,100 warga Palestin yang kebanyakannya orang awam, dan 73 orang warga Israel termasuk 67 askar rejim Zionis itu.
Badan pemerhati hak asasi manusia yang berpangkalan di New York itu dalam satu kenyataan berkata, dalam tiga kes yang disiasat mendapati Israel ‘menjadi punca kematian ramai orang awam kerana mencabul undang-undang perang’.
Insiden itu termasuk pengeboman berasingan ke atas dua buah sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di utara Gaza pada 24 dan 30 Julai lalu, serta serangan sebuah peluru berpandu ke atas sebuah lagi sekolah PBB di selatan bandar Rafah pada 3 Ogos lalu.
HRW berkata, dalam serangan itu seramai 45 orang termasuk 17 kanak-kanak terkroban.
"Dua daripada tiga serangan itu yang disiasat HRW .... dilihat tidak menjadikan ketenteraan sebagai sasaran atau dilakukan secara sengaja menyalahi undang-undang.
"Serangan ketiga di Rafah adalah menyalahi undang-undang dilakukan dengan sengaja. Serangan yang menyalahi undang dan dilakukan dengan sengaja, kalau bukanpun secara melulu," katanya.
"Serangan yang menyalahi undang-undang dan dilakukan secara sengaja... iaitu dilakukan secara tersusun atau melalu adalah melakukan jenayah perang," katanya.
Seorang pegawai tertinggi undang-undang tentera semalam berkata, tentera telah melancarkan penyiasatan jenayah ke atas lima insiden itu, termasuk kejadian pada 24 Julai di mana serangan Israel ke atas sebuah sekolah PBB di Beit Habum di utara Gaza yang mengorbankan 15 orang.
Tentera turut menyiasat berpuluh-puluh kes lain yang berpotensi dikaitkan dengan jenayah perang, tetapi setakat ini tidak menyebut langsung insiden pada 30 Julai dan 3 Ogos lalu.
Pegawai itu berkata, tentera telah pun menolak tujuh insiden yang rujuk kepadanya untuk disiasat, termasuk kematian lapan sekeluarga dalam serangan udara Israel ke atas kediaman mereka dan pembunuhan seorang lelaki yang menurut laporan adalah seorang pekreja media.
PBB dan kumpulan hak asasi antarabangsa mengutuk Israel atas beberapa serangan dan Washington turut mengecam serangan membabitkan sekolah PBB pada 24 Julai itu, namun PBB mengelak daripada menyalahkan Israel sepenuhnya.
Sementara itu, Palestin telah mengancam untuk mendakwa Israel di Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas kesalahan jenayah perang, dan Hamas telah menandatangani satu cadangan untuk rakyat Palestin bersatu di bawah satu badan bagi menyiasat Israel. - AFP

Sumber

No comments: