Saturday, November 1, 2014

Al-Azhar Gantung Khidmat Syeikh Ahmad Karimah

Sheikh Ahmad KarimahPihak rektor universit Al Azhar menggantung perkhidmatan Sheikh Ahmad Karimah selama 3 bulan, setelah beliau pergi ke Iran tanpa izin dari universit, demikianmenurut rektor universiti Al-Azhar, Dr. Abdul Hai Azab.

Dalam keterangan Dr. Abdul Hai Azab kepada Middle East News Agency mengatakan “Sheikh Ahmad Karimah diberhentikan buat sementara, kerana kunjungan tanpa izin rasmi dari universiti dan tidak mengikuti prosedur yang berlaku untuk representasi lembaga keagamaan.”

Sebelumnya Sheikh Ahmad Karimah dalam wawancara di stesen “Al Kairo Wa Annas” mengatakan “Kunjungan saya ke Iran adalah peribadi bukan rasmi.”

Sheikh Ahmad menambahkan “Jika saya diundang oleh kelompok ateis atau Buddhis maka saya akan pergi, dan Al-Azhar tidak ada permusuhan dengan Syiah. Kerana ini adalah cara untuk penyebaran ilmu pengetahuan.”

Perlu diketahui Sheikh Ahmad Karimah adalah salah seorang ulama Mesir yang menyokong rampasan kuasa militer atas Ikhwanul Muslimin pada 2013 lalu. (Rassd/Ram) sumber

No comments: