Tuesday, January 27, 2015

Awal 2015, Israel Bangunkan Pemukiman Haram


pemukiman yahudi

Eramuslim.com – Zionis-Israel kembali merampas tanah milik bangsa Palestin di wilayah Tebing Barat, setelah Menteri Perumahan Uri Ariel memerintahkan untuk membangun infrastruktur di bukit berhampiran pemukiman Efrat, sebagai sebahagian dari perluasan permukiman Yahudi hingga ke pinggiran kota Betlehem.

Dalam pernyataan Menteri Perumahan Zionis, Uri Ariel, mengatakan, “Kami telah menganggarkan sekitar 890 ribu shekel untuk perancangan pembangunan di daerah yang dianggap strategik untuk para pemukim Yahudi.”

Uri Ariel menambahkan, “Pembangunan tersebut akan semakin mendekatkan pemukiman Efrat ke kota Betlehem,” seperti dipetik pejabat berita Wafa dari akhbar Haaretz.

Perlu diketahui bahawa pada tahun 2013 lalu Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pernah membatalkan keputusan Menteri Perumahan, Uri Ariel, untuk membangun infrastruktur di wilayah ini.

Direktur umum Gerakan Peace Now Israel, Yarib Obnhamr, menyatakan bahawa sejumlah pihak sengaja mengambil keuntungan dengan memaksa pemerintah untuk membangun permukiman di wilayah ini menjelang diadalkan pilihan raya Zionis-Israel.

Sebelumnya  Tel Aviv telah mengumumkan rencana pembangunan wilayah yang disebut “Tanah Negara,” akan tetapi pada tahun 2011 lalu sejumlah pemilik tanah mengajukan gugatan Mahkamah Agung untuk membatalkan putusan ini.

Hingga kini tidak ada keputusan terkait yang dikeluarkan pengadilan Zionis terkait status kepemilikan tanah tersebut. (Almasryalyoum/Ram) sumber

No comments: