Wednesday, February 11, 2015

JORDAN Akan Sertai Serangan Darat ke atas IS


Menteri informasi jordania

Menteri Maklumayt Jordan, Mohammad Momani, menyatakan bahawa Jordan akan turut menyokong Iraq dalam serangan darat yang akan diadakan pasukan antarabangsa dan pasukan pemerintah dalam perang melawan mujahidin Negara Islam.

Dalam wawancara dengan saluran televisyen Aljazeera pada Isnin (09/02) malam, Mohammad Momani mengatakan, “Perang melawan Negara Islam adalah perang Jordan, dan juga sebahagian dari perang bangsa Arab serta umat Islam didunia.”

Sementara itu ketika ditanya mengenai ke ikut sertaan Jordan dalam serangan darat terhadap Negara Islam di kota Mosul, Iraq, Mohammad Momani mengatakan “komandan militer akan menilai keadaan di lapangan dan mengambil keputusan yang tepat untuk keberhasilan operasi ini.”

Sebelumnya pada Isnin sore Raja Abdullah II telah mengadakan pembicaraan dengan koordinator operasi pauksan bersekutu antarabangsa, Jenderal John Allen, bertujuan membicarakan perkembangan terbaru dalam perang melawan mujahidin Negara Islam di Iraq dan Syria.

Dalam pernyataannya pada hari Ahad (08/02) lalu, Jenderal John Allen mengatakan bahawa serangan darat terhadap mujahidin Negara Islam akan segera dimulakan dalam minggu-minggu akan datang. (Aljazeera/Ram) sumber

No comments: