Thursday, February 5, 2015

Melaka Larang Penjualan Arak

Parti Islam Se-Malaysia (PAS)  telah menyokong keputusan negeri Melaka di selatan Malaysia itu yang melarang penjualan alkohol di daerah yang dominan Muslim, dan melarang pula setiap Muslim bekerja  dalam industri alkohol .

“Kami mengucapkan selamat kepada pemerintah Melaka untuk menegakkan larangan tersebut,” Parti Islam se-Malaysia (PAS) , anggota komite pusat Nasrudin Hasan, Datuk Khairuddin Aman Razali dan Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengatakan dalam sebuah pernyataan bersama yang dipetik oleh The Rakyat Pos, Isnin , 2 Februari.

“Larangan ini  secara tidak langsung membantu individu yang terlibat untuk mencari alternatif kerja untuk mendapatkan penghidupan halal. Sebagai individu Muslim, penjualan alkohol dilarang oleh hukum, “tambah anggota parlimen PAS.

Larangan baru itu, dipersetujui oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron, menetapkan bahawa pemilik perniagaan mesti segera menghentikan penjualan alkohol, dianggap sebagai haram, atau dilarang dalam Islam.

Keputusan, diterapkan dalam masyarakat di mana Muslim membentuk lebih dari 90 peratus dari populasi.
Islam mengambil sikap tanpa kompromi dalam melarang minuman keras.
Aturan Islam melarang Muslim dari minum atau bahkan menjual alkohol.

Menyambut keputusan Melaka, PAS  menyerukan menerapkan larangan serupa pada penjualan alkohol secara nasional.

“Kami mendesak seluruh pemerintah negeri-negeri yang berhubungan dengan aturan alkohol untuk  dibakukan di peringkat nasional,” kata anggota parlimen dalam sebuah pernyataan bersama yang dipetik oleh MalayMail online.

“Selain itu, setiap usaha untuk membebaskan umat Islam dari industri alkohol mesti disokong.”

Larangan itu akan membantu “mengeluarkan ” pekerja Muslim dari  terlibat dalam pekerjaan yang dilarang oleh agama mereka, mereka menambahkan.

Sedangkan parti-parti lain seperti Asosiasi Cina Malaysia (MCA) menentang seruan dari PAS .
Menurut MCA, larangan baru itu akan menghasilkan pemisahan  etnik serta menyekat integrasi antara pelbagai etnik di negara ini.

Gerakan Pemuda (Sekular)  mengatakan bahawa keputusan baru pemerintah itu bererti campur tangan politik dalam perdagangan, mendesak pemerintah negeri itu untuk mempertimbangkan kembali larangan tersebut.

Malaysia yang memiliki populasi hampir 26 juta, dengan orang Melayu, sebahagian besar umat Islam, membentuk hanya 60% sudah mampu menerapkan aturan Islam sedikit demi sedikit, bagaimana dengan Indonesia ? (OI/KH) sumber

No comments: