Friday, February 6, 2015

Serangan Drone AS, Ulama YAMAN Terbunuh


aqap ulama

Mujahidin  Yaman telah mengumumkan bahawa salah satu ulama mereka syahid  dalam serangan Drone  AS pada 31 Januari  lalu di selatan negara itu.

Ulama yang terbunuh itu  diidentifikasi sebagai Sheikh Harith al-Nadhari, berusia 30-an tahun . Beliau sering terlihat dalam balutan  serban putih, dia berada di antara beberapa wajah yang sering ditampilkan dalam ceramah agama secara online.

Dia juga baru saja muncul dalam sebuah video yang memuji serangan atas pejabat tabloid Perancis Charlie Hebdo. Cabang Al-Qaeda di Semenanjung Arab itu mengaku bertanggung jawab atas serangan di Paris.
ulama yaman1
Al-Nadhari gugur  bersama tiga mujahidin  lainnya pada tanggal 31 Januari, ketika sebuah roket pesawat tak berawak AS meledakkan sebuah kenderaan di wilayah selatan Shabwa, menurut pernyataan AQAP, yang disiarkan di salah satu akaun rasmi Twitter .

Serangan udara tersebut sebagai  serangan  kedua Drone AS dalam lima hari serangan , dan dipandang sebagai isyarat tekad Washington untuk terus menghabisi mujahidin AQAP agar mempermudah  kekuatan pemberontak Syiah kuasai politik Yaman. (Alj/KH) sumber

No comments: