Wednesday, April 8, 2015

Pacat Hidup dalam Tenggorok Budak

Seorang ibu terkejut selepas dimaklumkan terdapat seekor pacat

BEIJING 7 April – Seorang ibu terkejut selepas pemeriksaan terhadap anaknya yang mengadu sakit tekak, menemukan seekor pacat yang masih hidup di saluran pernafasan kanak-kanak lelaki tersebut.

Xiabo Chien, 11, yang tinggal di Hiudong, wilayah Sichuan, China sebelum ini sering mengadu sakit kerongkong dan pening selain pernah pengsan. Ibunya, Xiang Tung, 33, berkata, pada mulanya, dia fikir anak lelakinya itu hanya demam, lalu memberikan ubat. “Bagaimanapun, keadaannya semakin teruk dengan sering pengsan. “Selepas melakukan pemeriksaan sinar-X, doktor terkejut dengan penemuan tersebut,’’ katanya kepada Daily Mirror.

Seorang jurucakap hospital berkata, kanak-kanak tersebut dipercayai termakan larva pacat dan haiwan itu hidup di saluran pernafasannya. “Pacat itu membesar sehingga tujuh sentimeter dan setiap kali haiwan tersebut bergerak, Xiabo Chien akan pengsan kerana saluran pernafasannya tersekat.

“Kanak-kanak ini bernasib baik kerana tiada jangkitan kuman berlaku dan pacat itu dikeluarkan tanpa sebarang komplikasi,’’ katanya. Doktor berkata, kanak-kanak itu mungkin termakan larva pacat ketika pulang dari sekolah apabila dia minum air dari lopak di tepi jalan. sumber

No comments: