Saturday, May 9, 2015

INDONESIA - Puluhan Kitab Quran Terapung di Sungai Tarakan


Penemu-Alquran-di-sungai
Mushaf Qur’an yang terapung di Sungai Tarakan, Kalimantan Utara. (Sumber: Metrokaltara)

Penduduk di Jalan Hasanuddin, Kelurahan Karang Anyar Pantai, Kecamatan Tarakan Barat, Kalimantan Utara, kecoh apabila ditemui puluhan buah Kitab Suci Al Quran di aliran Sungai Tarakan Barat. Puluhan kitab itu dalam keadaan terapung dibawa hanyut arus air sungai.

Memetik laporan Viva, “Lebih dari dari 20 buah Al Quran yang sudah ditemukan, semuanya dalam keadaan masih baik walaupun basah,” ujar Ruslan, warga tempatan.

Puluhan Al Quran hanyut dari hulu sungai tanpa ada yang mengetahui siapa yang telah sengaja atau tak sengaja menghanyutkan kitab suci umat Muslim itu.

Sementara itu, menanggapi penemuan Al Quran itu, Majelis Ulama Indonesia (MUI) Kota Tarakan akan membentuk pasukan menelusuri asal muasal Al Quran itu.

Setakat ini dipercayai, temuan puluhan Al Quran itu berkait dengan peristiwa hilangnya puluhan Al Quran di sejumlah masjid yang ada di Kota Tarakan. “Kita akan laporkan kes ini kepada pihak polis agar diketahui apa sebenarnya yang terjadi,” ujar Anas, Ketua MUI Kota Tarakan.

Beliau berpesan kepada umat Muslim jangan mudah terpancing kerana tidak mustahil hal ini terkait dengan usaha memecah belah umat pelbagai agama di Kota Tarakan.(rz) sumber

No comments: